КНСБ не приема промените за социалното осигуряване 05.10 | 14:15

Готви се национално протестно шествие

От

КНСБ не приема промените в Кодекса за социално осигуряване и затова готви национално протестно шествие, каза вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров.

На първо четене в социалната комисия в парламента е прието повишаването на осигурителния стаж на работещите първа и втора категория с две години – една през 2011 и още една година през 2012 г. От това ще бъдат засегнати около 200 000 души. Предвижда се и повишаване на осигурителния стаж с три години за всички българи с трудови договори, което според синдиката е сериозен удар за хората, на които им предстои пенсиониране в следващите години. По този начин НОИ предвижда да направи икономия от около 70 млн. лв., което е смешно, а дори жалко, при недостиг на средства от близо 2 млн. лв., смята Никифоров.

КНСБ категорично не приема, че съществуващите проблемите в НОИ –дефицитът и огромната дупка, могат да се решат по този начин. С промените се орязват правата на осигуряващите се без никаква полза. От КНСБ предлагат да се криминализира неплащането на осигурителната вноска, защото по този начин се укриват доста средства.

„В момента имаме информация, че над 1,1 млрд. лв. са дължимите суми от българския бизнес към НОИ. Значи българският бизнес дължи над 1 млн. лв., след като тези години се намаляваше осигурителната вноска, намаляваха се данъци и т.н. и отново българският бизнес е нелоялен към националната осигурителна система”, коментира Никифоров.

Синдикатът предлага и връщането на 2-та процента намалена осигурителна вноска, което се случи с Бюджет 2010. „Спомняте си през октомври миналата година от КНСБ бяхме категорично против за намаляването на тези 2 % на осигурителната вноска”, каза Никифоров. Това са около 400 млн. лв.

Предложената пенсионна реформа в проекта на закон за изменения на Кодекса за социално осигуряване няма да реши нито краткосрочни, нито дългосрочно проблемите на НОИ, а само ще ги задълбочи, посочи Никифоров.
„Затова категорично подготвяме национален протест на 7 октомври (четвъртък) от 12.30 часа пред Народното събрание. Не може да направиш няколко десетки български граждани да не могат да се пенсионират – това са работещите първа и втора категория миньори, металурзи, химици, транспортни служители и други, и да повишиш с три години необходимия стаж, за да добиеш правото за пенсиониране”, коментира Никифоров.

На 7-ми шествието на КНСБ ще тръгне от площад „Македония” от 11.30 часа и ще се отправи до Народното събрание, като междувременно ще бъде връчена декларация в Министерски съвет.

Водещи

Най-четени