КНСБ представи предложенията си за данъчна реформа 04.05 | 18:00

Да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-прицентен корпоративен данък - това са част от тях

От iNews

Да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-прицентен корпоративен данък. Това са част от предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Те бяха представени на конференция с участието на депутати и представители на Министерството на финансите, съобщава БНР.

Президентът на синдиката Пламен Димитров коментира:

"Подобен подход върху доходите "ще разтовари" данъчни приходи от един милиард и половина лева, тоест 1,5 млрд. лв. загуба за бюджета, за фиска, при минимална работа заплата от 850 лв. и ще даде, разбира се, тези 1,5 милиарда в джобовете на работещите българи. То е ясно, че щом няма да влязат във фиска, те ще остана във хората, което всички знаем, че ще има ефект върху потреблението, а и от там, надяваме се, допълнително и върху растежа на брутния продукт".

Експертните сметки на синдиката сочат, че тази загуба за бюджета ще се компенсира чрез другите данъчни промени, които КНСБ предлага и които ще донесат 2,300 млрд. лева допълнителни приходи. Сред тях е възстановяване до 20 процента на намалените ставки на ДДС, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и други.

Водещи

Най-четени