КТ "Подкрепа" и КНСБ не одобриха бюджета за 2015 г. 28.11 | 19:42

Финансовият министър защити сметките, ще спестят наказателната процедура от Брюксел

От iNews.bg

След като Националния осигурителен институт не одобри бюджета за 2015 г., синдикатите също не го приеха добре. "Бюджетът за 2015 г. няма идея за реформа. Това заяви Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа”.

По думите му бюджетът за 2015 г. се разминава с управленската декларация. "По един механичен начин се казва:"Дай да махнем още 10% навсякъде” - нещо, което съм виждал вече толкова пъти, че ми е омръзнало. Може някъде съкращенията да са 30%, някъде да са 100%, а някъде да се добавят хора”, посочи Тренчев и добави, че има абсолютно излишни структури, но и такива, в които не достигат хора, съобщава bTV.

Тренчев заяви, че от синдиката имат въпроси и по отношение на емитирането на нов дълг в размер на 8 млрд. лева и по какъв начин ще бъдат разпределени средствата. "Не се плаша от това да се вземе заем, а от това как ще се изразходва, защото в България доста заеми са отишли не по предназначение. Затова ще предложа механизъм за някакъв обществен контрол за разходването на тези заеми, защото иначе ще натоварим и правнуците си, което не е желателно”, обясни Тренчев.

Той коментира още и енергетиката. "За енергетиката казах, че ако не се налее ликвидност има опасност тя да спре напълно”, заяви Тренчев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров също не даде положителна оценка на бюджета. По думите му той не генерира политики, които да водят към растеж. "Това, че в него няма или има реформи е въпрос на гледна точка и на изменение. Няма мерки за стимулиране на икономиката и индустрията, доходите, за да може да борим дефлацията”, заяви той, допълва агенция "Фокус".

Финансовият министър Владислав Горанов пък защити бюджета. "С бюджета за 2015 г. търсим начин да се вместим в разрешения от Брюксел дефицит от 3 процента и така да премахнем заплахата от наказателна процедура срещу България”. Той уточни, че дефицитът на бюджета над нивата от 3 процента от БВП ще бъде само през 2014 г.

"Намерението на нашето правителство е да се опитаме чрез фиска да създадем условия за увеличаване на инвестициите и импулс на крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението”, обясни Горанов.

Най-чувствителната част от политиките в бюджета за следващата година са за намаляване на разходите за персонал номинално с 10%. Има изключения - в спешната помощ, в областта на грижата за хората с ментални увреждания, за кръвните центрове. Ако се наложи, ще има прелокация на ресурси към други дейности, увери Горанов. В бюджета има и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете, каза министърът.

Водещи