КТБ: Обвиненията на "Протестна мрежа" са неоснователни и неадекватни 25.02 | 19:25

Това се посочва в съобщение на банката, разпространено до медиите

От iNews.bg

Корпоративна търговска банка АД и председателят на Надзорния ѝ съвет Цветан Василев категорично отхвърлят опитите на представителите на "Протестна мрежа" да заблуждават обществеността с невярна и
тенденциозна информация. Това се казва в съобщение на банката, разпространено до медиите, по повод днешната акция на сдружението.

По-рано днес активисти от "Протестна мрежа" внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев за организирана престъпна група. Сигналът е дълъг 17 страници и обобщава само информация от медийни публикации.

Още преди да е извършена проверка от прокуратурата от "Протестна мрежа" признават, че наличето на престъпление от общ характер е "евентуално". Информацията касае от една страна имотното състояние на Пеевски, твърдения за ползвани активи с неизвестен краен собственик в офшорни юрисдикции, съмнения за спрени разследвания търговия с влияние, неспазена процедура за допуск до класифицирана информация и подозрения за пробив в националната сигурност, и от друга – финансирането на медии, с които се свързва Пеевски.

Нещо повече активистите на протестна мрежа обвиняват Цветан Василев за кредити към свързани лица в пропорции, които многократно надхвърлят законовите ограничения, споменава се и произходът на финансирането на средствата на "България без цензура" на Бареков.

В сигнала дори се обвинява, съвсем недоказано, в обвързаност ръководството на Софийска градска прокуратура с лицата, срещу които се подава той. Масово в мрежата този сигнал се определа като поредния отчаян опит на кръга "Капитал", контролиран от Иво Прокопиев, да извлече дивиденти чрез публичен скандал.

Николай Бареков и Делян Пеевски опровергаха информацията моментално. Още повече, че до прокуратурата се спуска сигнал с информация, която вече е публична. След като държавното обвинение до момента не е намерило за необходимо да се сезира по нито една публикация, изниква въпросът кой има интерес от подаването му.

Определено не демокрацията, каквито мотиви представят от "Протестна мрежа". Изглежда, че освен Цацаров, това НПО е решило да занимава с "евентуално" извършеното престъпление от общ характер на лицата, срещу които е подаден сигналът, и 33 партньорски организации на ДАНС. Сякаш MI5 и MI6 или разузнаването на САЩ имат някакво отношение към уж търсените с този сигнал "изваждане на мафията от обществения живот и установяване на върховенство на закона".

И от КТБ са категорични, че подобна на описаната от "Протестна мрежа" свързаност съществува единствено в представите на хората, съчинили и внесли сигнала. Вероятно действията им са провокирани от разследванията, които се водят срещу личности, от които те са финансово и икономически зависими.

Според КТБ АД сигналът на "Протестна мрежа" до Прокуратурата, както и твърденията в него, освен неоснователни, са и неадекватни. Проверката за законосъобразност на дейността на банките в България е отговорност на регулаторния орган БНБ и на одитиращи дружества. Да се вмени подобна отговорност на Прокуратурата би значело да се криминализира кредитната и банкова дейност като цяло.

Бихме искали да подчертаем, че капиталовата структура на Корпоративна търговска банка АД е ясна и прозрачна. Господата Делян Пеевски и Николай Бареков нямат участие в нея, нито са акционери. Разглеждат се варианти Корпоративна търговска банка АД и Цветан Василев да заведат иск срещу авторите и вносителите на сигнала за уронване на престижа и авторитета на банката, се казва още в съобщението.

Водещи

Най-четени