КТБ не успя да изплати облигациите с падеж на 8 август 12.08 | 11:16

Притежателите на ценни книжа в банката може да съдят държавата

От iNews.bg

Корпоративна търговска банка (КТБ) се успя да изплати своите доларови облигации на притежателите на ценни книжа. Техният падеж беше на 8 август, пише Reuters. Това създава повод за притежателите на облигации в поставената под специален надзор банка да предприемат законови действия срещу България.

Преди време от изданието писаха, че въпросната облигационна емисия възлиза на 150 млн. долара. В случай, че КТБ бъде обявена в несъстоятелност, нейните активи ще бъдат разпродадени с цел да покрият частично или изцяло дължимите средства на облигационерите.

Според специалисти подобен сценарий ще предизвика негативна реакция от страна на инвеститорите, които вероятно ще вдигнат цената, за да финансират държавния и корпоративния дълг.

Припомняме, че още в началото на този месец притежателите на доларови облигации на КТБ обявиха, че планират да съдят държавата, ако не получат парите си и ако банката бъде обявена в несъстоятелност.

Тогава стана ясно, че група облигационери, сред които хедж фондове и институции от САЩ и Европа, са образували комитет и са наели адвокатска кантора, която да ги представлява в България, в случай че правителството тласне КТБ към обявяване в несъстоятелност.

Един от тях, мениджър на лондонски хедж фонд, е заявил, че управляващите и Централната банка са уверили облигационерите още през юни, че техните интереси ще бъдат защитени, а парите им ще бъдат изплатени изцяло.

По думите на мениджъра неуспехът на правителството да изпълни това обещание ще даде лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще повиши разходите за бъдещ външен дълг на страната.

Припомняме, че на 31 юли БНБ публикува доклад за състоянието на КТБ АД към 30 юни, в който се посочва, че на 10 септември ще стане ясно дали срокът за надзора на банката ще бъде удължен. В момента той е 21 септември. От доклада става ясно, че от БНБ възлагат на подуправителя на "Банков надзор" да внесе в Управителния съвет на Централната банка предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Водещи