КТБ остава една от най-стабилните и печеливши банки в България 12.09 | 12:13

Активите са нараснали с 39,4% до 6,3 млрд. лв.

От iNews.bg

Корпоративна търговска банка (КТБ) остава една от най-стабилните банки в България. Това показва данните, след като рейтинговата агенция Moody's Investors Service (Moody's) съобщи, че запазва рейтинга за финансова сила на банката (BFSR) - "Е+” и понижава дългосрочния рейтинг на депозитите в местна и чуждестранна валута на Корпоративна търговска банка АД – от "Ba3” на "В1” (с отрицателна перспектива). Краткосрочните депозитни рейтинги не се променят, но остават с негативна перспектива.

Според Moody's основно решението й е мотивирано от продължаващата бърза кредитна експанзия на КТБ на фона на сложната оперативна среда в България, която поражда загриженост за потенциален натиск върху качеството на банковите активите. Другите фактори, оказали влияние, са скромни капиталови буфери и трайният низходящ натиск надолу върху лихвения марж, като те се компенсират от доброто качеството на активите на банката, стабилните ликвидни буфери и растящата и все по-диверсифицирана депозитна база в България, аргументира решението си рейтинговата агенция.

КТБ, като типична корпоративно фокусирана банка, отпуска кредити на по-малко на брой, но по-големи и по-силни компании, така че значителна част от нарастването на кредитите през 2012 г. се е дължала на ръста на експозициите към вече съществуващи клиенти (големи известни брандове), които са доказали исторически своята надеждност.

Във връзка с притесненията на Moody’s, че част от кредитите са необосновани и са изложени на въздействието на неблагоприятните икономически условия в България, трябва да се има предвид, че те са базирани единствено на абсолютни данни (обикновено сравнение между общата сума на топ 20 експозиции към края на 2011 г. и първото тримесечие на 2013 г.), пренебрегвайки редица факти за добрите позиции на КТБ на банковия пазар като:

- топ 20 експозиции (вземания, задължения или имущество на банката, разглеждани като носители на риск) като процент от Tier 1 на банката (капиталово съотношение, измерващо процентната стойност на акционерния капитал към рисково претеглените активи) са както следва:

I тримесечие на 2013: 358%; края на 2012 г.: 358%; края на 2011 г.: 343%; края на 2009 г.: 354%);

- топ 20 експозиции като процент от общите кредити са както следва:

I тримесечие на 2013: 36%; края на 2012 г.: 36%; края на 2011 г.: 40%; края на 2009 г.: 48%);

- увеличението на капитала през второто тримесечие на 2013 г. е намалило съотношението топ 20 експозиции към Tier 1 на банката;

- общата стойност на топ 20 на експозициите нараства с по-бавен темп отколкото кредитите като цяло;

- Tier 1 на банката нараства с почти същия темп както топ 20 на експозициите;

- топ 20 на експозициите се състои от експозиции на най-големи клиенти на КТБ (известни и силни брандове, с които банката има добри исторически отношения), като е нормално експозициите към тези компании да растат съответно с увеличаването на техните нужди и потенциала на банката.

Към юни 2013 г. необслужваните кредити в КТБ са 1,8% от брутните кредити като, ако се сравни първото полугодие на 2013 с първото полугодие на 2012, ще се види лек растеж от едва 4%. Нещо повече, към края на 2012 г. банката успява да изчисти кредитните си книжа (необслужваните кредити в края на 2012 г. са били 21 млн. лв. срещу 55 млн. лв. през първото полугодие на 2012 г.). Затова, що се отнася до качеството на банковите активи, не се отчита ясна тенденция надолу, а напротив - тенденция към подобрение.

КТБ поддържа капиталова адекватност в рамките на законовите изисквания, които за българската банкова система са с 50% по-високи (12% за България и 6% за ЕС), сравнени с тези, приложими за всички останали европейски страни. Предвид изключително доброто качество на кредитния портфейл на КТБ АД, тя не е принудена да поддържа високите капиталови буфери, характерни за системата като цяло.

Moody's признава обаче в съобщението си, че КТБ продължава да се отличава със стабилни ликвидни буфери и с постоянно нарастваща диверсифицирана депозитна база. Към края на юни ликвидните активи на банката спрямо общите активи, се изчисляват на 28,5%, а общо депозитите са нараснали с 10% през първото полугодие на 2013 г. в потвърждение на дългосрочната тенденция към увеличаването на обема им.

Между 2010 и 2012 г. общо депозитите в КТБ растат средногодишно с 42%, посочват от Moody’s. Констатациите на агенцията относно доходността на банката се базират предимно на свиването на нетния лихвен марж, което е в резултат от реализирането на стратегията на Корпоративна търговска банка АД за диверсификация на депозитната база.

Към края на второто тримесечие на 2013 г. активите на банката възлизат на близо 6,3 млрд. лв., докато година по-рано те са били 4,5 млрд. лв. или ръст от 39,4%. На същата база приходите от лихви на КТБ са се увеличили с 38,4%. Към 30.06.2013 г. банката регистрира 10-процентно увеличение на печалбата си спрямо първото полугодие на предходната година и е в челната тройка по печалба сред банките в България.

Данните за банковата система на БНБ към 31 юли 2013 г. сочат, че КТБ е сред петте най-големи банки в България и втората по големина банка с мажоритарна българска собственост. Независимо от решението на кредитната агенция официалната статистика на БНБ и одитираните отчети на КТБ доказват, че банката продължава да е една от най-стабилните в България.

Водещи

Най-четени