КФН глоби със 150 хил. лв. "Икономедиа" 15.01 | 11:15

Санкцията е наложена заради пазарни манипулации, посочват от регулатора

От iNews.bg

Комисията за финансов надзор (КФН) наложи солена глоба в размер на 150 хил. лв. на "Икономедиа" АД, която издава вестниците "Капитал", "Капитал Дейли", както и интернет изданието "Дневник", собственост на бизнесмена Иво Прокопиев.

В свое официално съобщение от 14 януари 2015 . от регулатора посочват, че санкцията е наложена заради пазарни манипулации в публикации на медиите. Към тези 150 хил. лв. има допълнително още 10 хил. лв. глоба за компанията заради отказа на журналисти, работещи в медиите, да разкрият източниците си на информация.

"От 20.06.2014 г. до момента в КФН са постъпили над 190 сигнала, отнасящи се за публикации, касаещи конкретни публични дружества и стабилността на финансовата система в България. Част от тях са препратени до БНБ и ДАНС", съобщават от КФН. За своето решение от институцията се позовават на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти (ЗПЗФИ).

"При определянето и налагането на санкциите органът е взел предвид обстоятелство е, че нарушенията са със значителна тежест предвид факта, че засягат структуроопределящи дружества за целия пазар на финансови инструменти в Р. България. С извършените нарушения са засегнати неограничен кръг инвеститори, които биха могли да се подведат при формиране на инвестиционните си намерения от разпространената невярна информация”, посочват още от регулатора.

От комисията посочват, че като издател на "Икономедиа" Иво Прокопиев "си позволява да нарушава коректния тон в отразяването на дейността на КФН”. От структурата посочват още, че от страна на медиите на бизнесмена се води атака чрез манипулативни и неверни статии, които целят уронване на престижа на регулатора. "В основата на тази клеветническа кампания стои фактът, че лично той и свързани с него лица пряко и систематично нарушават закона”, се посочва още в становището на структурата.

"Фактът, че единствено "Икономедиа” клевети регулатора за надзорната му дейност, говори за намерението на групата да се постави в привилегировано положение спрямо останалите журналисти, което е недопустимо и изкривява правилата. Именно поради това, считаме, че журналистите трябва да подкрепят КФН в налагането на закона и еднаквото му прилагане спрямо всички”, допълват още от регулатора.

Според данните на КФН през последните четири години срещу Иво Прокопиев са били издадени повече от 60 наказателни постановления, свързани с повече от 110 административно наказателни производства. За този период ръководената от него компания е била санкционирана с общо 350 хил. лв.

От своя страна от "Икономедиа" се канят да обжалват решението на КФН.

"Аз изчетох внимателно вчерашното прессъобщение на Комисията за финансов надзор. Тук няма никаква манипулация за никакви борсови цени. Това е повече от ясно. Повече от ясно е, че санкцията се налага по други причини. И това решение ние намираме за незаконно. То включително уврежда интересите на нашите читатели”, коментира изпълнителният директор на компанията Галя Прокопиева в ефира на Нова телевизия.

Водещи

Най-четени