Кабинетът подготвя закон за държавните предприятия 26.11 | 14:10

С помощта на новия документ дружествата ще работят по-добре

От Георги Велев

Правителството подготвя изцяло нов закон за управление на държавните предприятия, заяви днес вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, по време на конференция за политиката за управление на държавните дружества.

"В момента е създадена работна група, която прави преглед и преценка на съществуващото законодателство", обясни още вицепремиерът.

Според нея основната цел на закона е да се очертаят насоките в подкрепа на развитието на държавните предприятия.

"Тези дружества трябва да не са само инструмент за водене на социални и държавни политики, но и чрез тях да се постига икономически растеж. Това е и част от политиката ни за държавен растеж", обясни още Бобева.

Тя допълни, че във всяко дружество трябва да има представител на държавата, който да защитава нейните интереси.

"Тези хора трябва разбира се да получават и заплата за работата си там. Така те могат да бъдат стимулирани да работят по-добре и да увеличават печалбата на предприятията", заяви още вицепремиерът.

"В момента е изготвена само чернова на закона за държавните предприятия и няма яснота кога ще бъде предложен за обсъждане в Министерския съвет", обясни Бобева. Тя припомни, че държавните дружества формират около 10% от брутния вътрешен продукт у нас.

По време на конференцията стана ясно, че финансовото положение на редица държавни дружества не е добро.

От общо 249 държавни дружества 92 са на загуба към края на септември тази година, обясни заместник-финансовият министър Людмила Елкова. Общата загуба на тези дружества е 261 млн. лв., като само на Националната електрическа компания загубата за деветмесечието е 113 млн. лв.

Други 127 предприятия са на печалба от 480,4 млн. лв. От тях само печалбата на БЕХ е 264,3 млн. лева, обясни Елкова.

Точно в сектор енергетика през последните месеци значително се е влошило финансовото състояние на дружествата. Там в момента има ниска ликвидност и голяма междуфирмена задлъжнялост между компаниите, отчитат в анализа си министерство на финансите. Според тях липсата на парични средства води до затруднения при получаване на нови кредити.

Елкова обясни, че занапред държавата ще намали дивидента, който получава от държавните предприятия. За догодина се предвижда 70% от дивидента да отива в хазната, а за след това ставката ще намалявана поетапно.

Така през 2016 г. планираме само 50% от дивидента на дружествата да се прибира в хазната, заключи Елкова, предаде 3e-news.net.

Водещи

Най-четени