Как Иво Прокопиев продаде "Каолин" зад гърба на акционерите 22.11 | 09:29

Олигархът обещал на Quarzwerke част от компанията, която не е притежавал

От Кремена Бедерева

Иво Прокопиев се е договорил с германската Quarzwerke за продажбата на акции в "Каолин”, над които не е имал контрол. Сделката е разписана зад гърба на малките акционери в българската добивна компания и в ущърб на интересите им. В резултат германската компания е получила част от "Каолин”, като подарък, а малките собственици са лишени от около 11 млн. лв. Това разкрива в. "Репортер".

Фасадно чиста сделка

В края на декември 2012 г. "Каолин", което е публично дружество, съобщава пред Българската фондова борса, че основният му собственик "Алфа Финанс холдинг” на Прокопиев се е договорил с Quarzwerke за продажбата на мажоритарния пакет от 67,32%. 

Това, което и Прокопиев и "Каолин" обаче спестяват на миноритарните акционери и на инвестиционната общност е, че всъщност сделката с Quarzwerke не е за 67,32%, а за 72,64%. 

Според отлично запознати с хода на преговорите източници, в крайния вариант на договора за продажба между "Алфа Финанс холдинг" и Quarzwerke е спазарен и делът на дъщерното дружество на "Каолин" "Солар Венчърс". 

Договор, който впрочем е старателно крит и от двете страни и дори е отказвано предоставянето му в Комисията за финансов надзор. 

Без знанието и одобрението на останалите акционери в "Каолин” Прокопиев се е разпоредил с активите на дъщерното дружество - "Солар Венчърс”. Така сделка, която Съветът на директорите на "Алфа Финанс холдинг” определи като "една от най-успешните в историята на българския капиталов пазар” започва здраво да намирисва. 

А докато Прокопиев словоблудства от телевизионния екран за фасадната демокрация у нас, сам спретва фасадно чиста сделка, на ръба на закона. Но сделката несъмнено поставя някои сериозни въпроси.

Въпроси без отговор

Първият и основен въпрос е как може продавач и купувач да се договорят за нещо, което на практика не е собственост на продавача? Защото към момента на подписване на договора - 20 декември 2012 г. "Алфа Финанс холдинг” не е имала контрол над "Солар Венчърс”. 

Холдингът на Прокопиев има пълен контрол над "Каолин”, но не притежава дъщерната компания. От отговора на този въпрос зависи и това доколко изобщо може да бъде състоятелна подобна продажба. 

Вторият въпрос е свързан с административното одобрение над сделката. Как подобна сделка, с такъв спорен текст на договор е била изобщо одобрена от контролните институции у нас? 

Тя получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, но този орган следи основно доколко има концентрация и евентуално изкривяване на пазара. Затова и едва ли някой се е занимавал с това кой и какъв контрол има над "Солар Венчърс”.

Преките пътеки на задкулисието

Така разписан, договорът директно цели заобикаляне на императивни разпоредби на  чл. 114 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. 

Той ограничава възможностите лица, които управляват и представляват публично дружество, да извършват сделки, без да бъдат изрично овластени за това от общото събрание. 

Тъй като след придобиването на контрол над "Каолин” Quarzwerke и "Солар Венчърс” вече са в ситуацията на свързани лица, сделката би трябвало да бъде одобрена от останалите акционери в българската добивна компания. 

За да се реши този "малък проблем” и да бъдат смачкани правата на миноритарните акционери, Прокопиев първо продава акциите в "Каолин” на "Солар Венчърс”, а едва след това собствените си, притежавани чрез "Алфа Финанс холдинг”. Всичко това се случва в един ден – 31 май тази година. Така германците получават безпроблемен контрол над близо 73% от българското публично дружество. 

За този допълнителен дял от 5.3% те плащат около 11 млн. лв. Но размяната по оста "Алфа Финанс” – "Каолин” – Quarzwerke не спира тук. 

Финт на КЗК

Веднага след като придобиват "Каолин” и влизат във владението й, новите германски собственици продават 100% от капитала на "Солар Венчърс”. Купувач е Прокопиев чрез "Алфа Финанс холдинг”. 

Според запознати с текста в апокрифния договор между Прокопиев и Quarzwerke и тази сделка е част от официалните договорености между купувач и продавач.  Целта е била след продажбата "Солар Венчърс” да напусне икономическата група на "Каолин”, за да се избегне производството по концентрация от страна на КЗК.   

Цената и на тази сделката не e обявена, но според източници от финансовите среди става дума за около същите 11 млн. лв. Така Прокопиев реално връща обратно на новите собственици кеша от продажбата на акциите от "Каолин” на "Солар Венчърс”. Това означава, че за новите собственици книжата излизат буквално безплатни. 

Но всъщност големият проблем е не е в това безплатни ли са или не, а в това че са продадени от Прокопиев, без той да ги притежава. 

Практиката на Прокопиев

"Солар Венчърс” обаче не за първи път се използва от Прокопиев за отнемане на акции от останалите акционери в "Каолин”. През 2010 г. добивната компания решава да отдели бизнеса си с възобновяеми енергийни източници в ново публично дружество – "Соларпро холдинг”. 

Акционерите на "Каолин” могат да конвертират 1/16 от акциите си в книжа на "Соларпро холдинг”. Но за целта трябва да има кой да даде акциите си в "Соларпро холдинг”. Точно в тази роля влиза "Солар Венчърс”. 

С така избраната процедура от акционерите в "Каолин” се отнема 1/16 от дела им, който отива в самия "Каолин” (тези 5.3% от капитала). 

Разследване и в Германия

Заради множеството съмнителни обстоятелства около последната сделка на Прокопиев – с  Quarzwerke, Комисията за финансов надзор поиска помощ от германската служба за финансови регулации (ВаFin), която също ще се занимае с казуса. 

А докато протече цялото разследване, КФН за пореден път наложи забрана за отправяне на търгово предложение от германските собственици към останалите акционери в "Каолин”. Причината е, че предложението създава съществена несигурност за правата и интересите на миноритарните акционери. 

Президентско рамо 

Сделката по продажбата на "Каолин” донесе още един удар за Прокопиев. Неотдавна журналистическо разследване показа как офшорки, свързващи бизнес интересите на Прокопиев и президента Росен Плевнелиев, успели да отклонят 7 млн. лв. към Кипър. Това е ставало през поредица от прехвърляния на акции в "Каолин” между фондовете на "Доверие”, "Алфа финанс холдинг” и офшорките Wyclef holding limited и Stallberg investments limited. 

В края на светкавичната търговия, провела се в рамките на броени часове, кипърските дружества са си гарантирали доходност от милиони левове, а срещу актива от продадените акции кредиторите на Прокопиев и "Алфа финанс” останали с чаша студена вода. 

Преди да участват в схемата по отклоняването на пари към офшорни сметки Wyclef holding  и Stallberg investments са имали подозрително близки връзки с Росен Плевнелиев. 

Плевнелиев е бил съсобственик с двете офшорки в строителя на "Резиденшъл парк София” – "Бългериън резиденшъл пропъртис”. А той и до момента не е дал отговор на въпроса как и защо се сдружил с офшорките.

Най-четени