Как да закърпим семейния бюджет 24.01 | 14:27

На пръв поглед е просто: харчим по-малко, отколкото печелим

От Георги Георгиев

Създаването на балансиран семеен бюджет е трудна задача, независимо дали живеем сами или поделяме приходите (и съответно разходите) с някой друг. Причината за това е най-вече в липсата на стройна система за управление на финансите и непоследователност в тъй наречените "излишни харчове" - нещата които правим за себе си и ни носят удоволствие

Но ако все пак условията го изискват или наистина сте решили да спестите някой лев за бъдещата ви ваканция или за черни дни, можете да подходите по темата така:

На първо място, трябва да направите реалистичен анализ на ситуацията в момента. Задайте си следните два въпроса: Колко пари печеля на месец? Колко пари харча на месец?

Помислете за всички източници на доходи за вас. След това направете списък на нещата, които ви карат да вадите пари от портфейла си най-често.

Опитайте се да включите всичките си гарантирани месечни разходи - наем, сметки, транспорт, храна. Помислете и в какво най-често инвестирате, но не задължително всеки месец - козметика, дрехи, културни мероприятия.

Сега разгледайте внимателно създадения преди малко списък. Отбележете си харчовете, които подлежат на промяна. Ясно е, че няма как да давате по-малко пари за наем. Ала задължително ли е всеки ден да обядвате за 15 лева? Може дори да си носите храна от вкъщи - да, трудоемко е, но се свиква. И излиза доста по-евтино.

Помислете и дали сте достатъчно практични, що се отнася до пазаруването в супермаркет. Може би си мислите, че от храна не може да се пести, но грешите. Със сигурност се блазните от промоциите в големите вериги от типа "Платете 2, вземете 3” или "Само сега! 50% намаление”.  

Въпросът, който трябва да си зададете преди да посегнете към промоционалния продукт, е дали ви трябва наистина, или го купувате, за да спестите някой лев. Ако второто твърдение е валидно, ще ви подскажем - най-много ще спестите, когато спрете да купувате ненужни неща, били те и "на оферта".

Останалите разумни съвети, засягащи теми като пазаруването на дрехи, вечерите с приятели и планирането на разходите, можете да прочетете в Econ.bg.

Най-четени