Как да развием малките и микро фирми 10.06 | 09:20

ЛИДЕР е иновативен подход за прилагане на политики в селските райони

От Мария Стоянова

Почти двойно повече средства се предвижда да бъдат осигурени за проекти по подхода ЛИДЕР от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за новия програмен период. Очаква се бюджетът за 2014 – 2020 г. да е в размер на 130 млн. евро. ПРСР ще бъде внесена за одобрение в Брюксел до края на юни. Това съобщи ръководителят на Дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието и храните Светлана Александрова.

ЛИДЕР е иновативен подход за прилагане на политики в селските райони, който цели децентрализирано управление на ресурси от фондовете, свързани със селскостопанската политика. Целта е подобряване на бизнес средата и местния потенциал в общините като икономически да се мобилизира местния ресурс – финансов, човешки, с цел постигане на заетост и растеж на съответното населено място.

„Идеята е да се обединят хората, представители на общината, неправителствените организации и на бизнеса, и да се изграждат съответно предприятия, да се развива стопанската дейност с цел по-добра икономика в съответния район.“, обясни г-жа Александрова и подчерта, че ЛИДЕР кореспондира именно с приоритетите на ПРСР, свързани с преодоляване на обезлюдяването на отдалечените райони и борбата с бедността.  

От подхода могат да се възползват селските райони в България като 231 от общо 264 общини в страната са класифицирани като такива. Те обхващат 81% от територията и 42% от населението на България. ЛИДЕР дава възможност на малки и микро фирми да се развиват и да имат необходимия свеж ресурс за започване на бизнес на дадена територия.

Вижте цялото интервю със Светлана Александрова в Econ.bg

Водещи

Най-четени