Как трябва да се определя цената на водата? 15.03 | 10:34

Инвестициите на "Софийска вода" не намалявали загубите на вода

От Ралица Стоянова

Трябва да се промени методиката, по която ДКЕВР определя цената на водата за крайния потребител. Това заяви зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев пред агенция "Фокус".

В момента "Софийска вода” заявява някакви инвестиционни разходи и на тяхна база регулаторът посочва цена. Според Стойнев водното дружество първо трябва да докаже, че е повишило качеството на предлаганата услуга и едва тогава държавната комисия да утвърждава нова цена на водата.

Въпреки признатите 240 млн. лева инвестиционни разходи на "Софийска вода” до този момент не са намалени загубите на вода, което е едно от основните задачи на акционерното дружество, смята зам.-председателят на СОС.

"Ако през 2007 година загубите на вода са били 61%, сега те са 59%. Следователно за целия този период въпреки направените инвестиции, няма сериозен напредък по отношение на този проблем", смята Стойнев.

Той съобщи, че ще бъде направена комисия от експерти и членове на ДКЕВР, която да прегледа подробно инвестиционната програма на "Софийска вода” и да установи дали инвестициите са направени реално.

Водещи

Най-четени