Какви заплати взимат "първите" в Европа? 18.05 | 12:19

Във Франция орязоха заплатите си с 30%

От Ивайло Ачев

Само няколко дни, след като пое управлението на страната, френският президент Франсоа Оланд накара министрите в новото правителство да намалят възнагражденията си с 30%, предаде Bloomberg.

Намалението означава, че брутните заплати в правителството на Жан-Марк Еро ще бъдат в размер на 9940 евро месечно. Досега министрите от френския кабинет взимаха по 14 200 евро месечно.

Освен обикновените министри, президентът Оланд и премиерът Еро също ще намалят заплатите си, но това трябва да бъде уредено със закон. Оланд и Еро ще вземат 14 910 евро брутно на месец.

Заплатите, обаче, не са единственото нещо, което френското правителство намалява. Всички министри в новия френски кабинет подписаха споразумение, че ще харчат по-малко средства за дейността на подопечните им ведомства. Това споразумение е историческо за Франция.

Европа

Решението на правителството да намали заплатите си предизвика AFP да направи справка колко вземат министрите и в други европейски държави.

В Германия преди ден беше взето решение за увеличение на заплатите в правителството на канцлера Ангела Меркел, пише The Local. Заплатата на самата Меркел става 17 016 евро, което представлява 930 евро повече, отколкото досега. Възнагражденията на министрите скачат със 750 евро до 13 795 евро.

Във Великобритания обаче заплатите на министрите бяха намалени, макар и с по-малко, отколкото във Франция, пише БТА. Британският премиер Дейвид Камерън получава 14 830 паунда месечно или 142 500 паунда годишно.

В Испания заплатите на министрите бяха намалени още по времето на Хосе Луис Сапатеро. Сега новият испански премиер Мариано Рахой взема 78 315 евро годишно, т.е. малко над 6 хил. евро месечно.

В Италия и в Гърция има и пълен отказ от възнаграждения. Италианският премиер Марио Монти не взима възнаграждение за работата си, но получава заплата в качеството му на сенатор – 10 385 евро бруто на месец. Веднъж избрани, сенаторите в Италия остават на поста си до живот.

В Гърция служебният кабинет, който ще води страната до изборите на 17 юни, реши да не взема заплати.

България

У нас основната заплата на депутатите е 2196 лева на месец. През тази година депутатите се отказват от увеличението от 360 лева, което им се полага по закон заради увеличението на средната заплата у нас.

По закон народните представители взимат заплата, равна на три пъти средната в България. Депутатите обаче имат допълнителни възнаграждения за работа в парламентарните комисии, дават им се средства и за сътрудници.

За разлика от депутатите, заплатите на министрите от началото на годината се вдигнаха с между 400 до 700 лева. Заплатата на премиера Бойко Борисов на месец е 4951 лева – толкова, колкото взема и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Министрите ни вземат по 3321 лева. Най-високо е възнаграждението на президента Росен Плевнелиев - 5112 лева.

Водещи

Най-четени