Какво може да направи аутсорсингът с икономиката ни 31.12 | 12:45

Вече има добра почва за развитие, но има нужда от дългосрочна стратегия

От Мая Александрова

С близо половин милиард евро приходи за 2012 г. аутсорсинг индустрията у нас изпреварва много други сектори в момента. Възникнала преди близо 20 години, тя се развива стремглаво и до настъпването на световната икономическа криза броят на играчите на този пазар непрестанно се увеличаваше.

Показателно е, че от 2008 г. насам у нас има само 2 фалирали компании, което е индикатор за стабилността на сектора и за възможностите да повлияе положително на цялата ни икономика, смята Илия Кръстев от Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Той обясни, че през тези няколко години на финансова криза притокът на чуждестранни инвеститори е спаднал рязко, но за сметка на това компаниите са се разраснали и са увеличили броя на служителите си.

Към момента около 22 000 души работят в аутсорсинг индустрията у нас, а само през последните 2 години има значителен скок в броя им. През 2012 г. те са с 24% повече, отколкото през 2010 г. В същото време се наблюдава спад от 5 на сто на заетите лица в икономиката като цяло. През 2013 г. заетите в аутсорсинга са се увеличили с 16%, спрямо година по-рано, подчерта още Кръстев. Трябва да се направи уточнението, че 19 000 от всички заети работят на пълен работен ден, докато останалите около 3 000 са на почасова работа.

За това какви възможности предалага още аутсорсинга, чете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени