Какво притеснява финансовите директори? 21.06 | 19:55

Икономическата несигурност е най-притеснителна за компаниите, смятат 43% от финансовите лидери

От Ралица Стоянова

43% от финансовите лидери на бизнеса у нас намират икономическата несигурност за най-притеснителна в днешната икономическа реалност. Това стана ясно на организирания от Ernst & Young Форум на финансовите директори в България.

Подсилена от липсата на ликвидни средства и чужди инвестиции, нестабилността в икономиката става все по-осезаема. 45% от финансовите директори заявяват, че кризата е свила бизнеса им, но не толкова съществено. Като причина те изтъкват това, че търсят нови начини за оптимизиране на бизнеса.

35% от мениджърите на компаниите смятат, че добавят най-много стойност за организациите си посредством осигуряването на стратегически анализ и консултации на мениджмънта.

Ефективен надзор на ликвидността на компанията, управлението на паричните потоци (31%) и оптимизиране на разходите (21%) са другите две големи области, в които финансистите подкрепят най-силно организациите си.

Основните тревоги на финансовите директори са свързани с финансирането на бизнеса, управлението на междуфирмените задължения и на материалните запаси. Финансирането на бизнеса днес става все повече посредством свързани компании, смятат 58% от мениджърите и чрез традиционното банково финансиране, според 31%.

Кризата промени начина на работа във финансовата функция на компаниите, единодушни бяха мениджърите. Днес те анализират много повече показатели и то не само финансови, за да осигуряват краткосрочното финансово здраве на организациите и да постигат дългосрочните стратегически цели на компаниите. Дори традиционно нефинансовите показатели като удовлетвореност на клиентите, задържане на служителите и социална отговорност днес попадат в полезрението на финансовите директори.

Успешният финансов мениджър трябва да бъде силен екипен играч, който разбира в дълбочина търговските аспекти на бизнеса и чертае стратегията за развитието на компанията заедно с изпълнителния директор, единодушни бяха участнците във форума.

Водещи

Най-четени