Какво следва от отнемането на лиценза на ЧЕЗ 19.02 | 17:15

Потребителите няма да бъдат засегнати от тази стъпка, категорични са експерти

От Екип iNews

Новината на деня безспорно бе произнесена от премиера Бойко Борисов – още днес ще бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което оперира на територията на Западна България.

Какво обаче следва, ако лицензът на компанията бъде прекратен – ще бъдат ли засегнати потребителите, по какъв начин и как ще се отрази това на пазара на електроенергия в бъдеще?

Въпреки заявеното, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня, по закон за подобна стъпка са необходими минимум две седмици. Това става ясно от Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, според която подобна мярка се предприема от ДКЕВР.

Регулаторът е длъжен да уведоми дружеството, че предприема действия, а то има 14-дневен срок, в който да се произнесе по отмяната на лиценза.

След като лицензът на дадено дружество бъде отнет, ДКЕВР трябва да посочи компания оператор, която да стъпи на мрежата на съответното ЕРП. В случая е напълно възможно това да бъде директно Националната електрическа компания (НЕК).

"Такава друга организация с опит, (която да заеме мястото на ЧЕЗ – бел.ред.), беше НЕК на времето, когато тези ЕРП-та бяха към тях. Възможно е разбира се, и някаква друга организация да бъде, друго ЕРП, което познава този вид дейност. Трябва да се видят документите на самата лицензия", коментира пред Econ.bg евродепутатът и член на Комисията по енергетика в Европейския парламент Владимир Уручев.

Той бе категоричен, че отнемането на лиценза на ЧЕЗ няма да доведе до риск за потребителите, а те ще получават електроенергията по същите мрежи, както досега.

"Като се отнеме лицензът на дружеството, няма как да се отнемат и мрежите, които то има", коментира Уручев. Според евродепутата обаче е възможно да възникнат неясноти относно евентуалната организация на това как например ще се плащат сметките за ток – на същите места ли ще става това или не.

Случващото се с ЧЕЗ обаче може да прогони потенциалните нови инвеститори, които да заработят на мястото на чешката компания. Това коментира бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков пред iNews.

Той припомни, че миналата година германската E.ON продаде бизнеса си у нас на "Енерго-про", а сделката бе на значително по-ниска цена от тази, която продавачът плати преди години. Това според Трайков означава, че този бизнес у нас не се смята за много печеливш.

Все пак и бившият министър бе категоричен, че отнемането на лиценза на ЧЕЗ няма да се отрази на потребителите.

Прекратяването на лицензионния договор не би трябвало да рефлектира върху работата на фирмите, които са членове на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори , заяви председателят на управителния ѝ съвет Константин Стаменов пред Econ.bg.

"Не знам каква е процедурата за взимане на нов лиценз, но знам, че такава процедура има. Трябва да се провери в Закона за енергетика как това е разписано", уточни той.


Водещи

Най-четени