Какво трябва да съдържат текстилните етикети? 11.05 | 09:54

На този въпрос ще отговорят европейските депутати по-късно днес

От iNews.bg

В Европейския парламент (ЕП) от месеци тече дебат относно етикетите на текстила и дрехите. Настояванията са на тях да присъства задължително страна на произход и други важни за потребителя подробности.

Днес, 11 май, европейските депутати ще гласуват нови правила, които предвиждат на етикетите да бъде изписвано още и дали съдържат кожа или животинска козина.

За алергичните хора наличието на "нетекстилни части от животински произход" представлява потенциална опасност за здравето, отчете докладчикът по темата Тойне Мандерс, представител на АЛДЕ от Холандия.

Въпреки че първоначалните идеи бяха за опростяване на етикетите, днес на второ четене депутатите ще решат дали на етикетите да бъде добавен още един надпис – дали дрехата съдържа материали от животински произход. Гласуването е в рамките на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

По инициатива на парламента пък ще бъде проведено и изследване на връзката между алергични реакции и различни химични вещества (бои и наночастици), които се използват при производството на платовете.

Депутатите ще гласуват още и предложения за създаване на регистър на лобистите. Предвидени са дебати за клонирането и "новите" храни и за финансовите регулации в ЕС.

Водещи

Най-четени