Какво ще стане, когато в България просто няма кой да работи? 01.06 | 17:41

Икономисти от БАН прогнозират намаляване на работната сила до 15 години

От iNews.bg

Търсенето на работна ръка ще се увеличава, но до 15 години населението на страната ще застарее. Все по-малко ще става предлагането на работна сила.

Според прогноза на база на данни на НСИ при 80% трудова заетост и едва 5% безработица през 2030 г. ние няма да можем да достигнем обема на трудова заетост, регистриран през 2008 година, отбелязва Любомир Димитров от Икономическия институт на БАН, цитиран от БТА.

"За последните две години се отчитат положителни тенденции, нивото на безработица спада от 13,1% през 2013 г. до 11,5% през 2014 година. Вече втора поредна година заетостта се увеличава. През 2014 г. е регистриран вторият най-висок растеж на БВП в периода след кризата и всички икономически сектори са отбелязали ръст", каза Димитров.

В сравнение с 2008 г., последната предкризисна година, през 2014 г. реалният БВП достига същото ниво, но нивото на заетостта остава с 10% по-ниско, което означава, че сме постигнали възстановяване на добавената стойност в икономиката с по-ниска заетост - тоест повишили сме производителността на труда, допълва икономистът.

Заради намаляването на населението в трудоспособна възраст все по-малко ще е предлагането на труд в икономиката, и то не само на високо квалифицирани кадри, прогнозира ученият. Работната заплата през 2014 г. отбелязва много нисък ръст - около 1% заради дефлацията и политическата нестабилност, показва прегледът на пазара на труда, направен от БАН.

Направеното от предишното правителство за отстъпки в данъчното облагане за хората с най-ниски доходи не даде очаквания резултат, но постави въпроса дали облагането да бъде прогресивно, коментира Димитров. По думите му идеята за данъчни облекчения за семейства с малки деца предвижда прекалено малка отстъпка в данъчното облагане, за да има данъчен или демографски ефект, но повдига въпроса дали облагането да бъде индивидуално, или семейно.

Според проф. Искра Белева страната ни вече е излязла от този етап на развитие, в който висококвалифицираната и евтина работна ръка е била подкрепа за растежа. Пазарът на труда вече е силно ограничен заради протичащите отрицателни демографски процеси и този проблем ще продължи да се задълбочава, предрече тя. Според нея трябва да се вземат много бързи и адекватни мерки за намаляване на трайно безработните и за приобщаване към пазара на труда на групи хора от населението, които поколения наред остават изолирани от трудовата дейност.

Водещи