Калфин: 155 000 нови работни места са открити в България от началото на годината 24.09 | 19:30

В момента заетите в страната на над 3 милиона, а безработните за месец август са малко над 300 000

От iNews.bg

155 000 нови работни места са открити в България от началото на годината до края на миналия месец. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на регионална среща на тема "Икономика на светло за по-добро бъдеще", която се проведе във Варна, цитиран от Радио "Фокус”.

Той изрази благодарност към социалните партньори КРИБ и КНСБ за тази инициатива, свързана с ограничаването на сивата икономика и изсветляването на доходите. Ивайло Калфин подчерта, че тази кампания няма само ефект, свързан с бюджета и събираемостта на приходите, а има отношение към правата на хората, както и със средата, в която се прави бизнес в България.

"Тогава, когато се търсят конкуренти предимства на основата на сивата икономика, това подяжда цялата икономическа среда и не е проблем, който би трябвало да бъде само в интерес на службите, които се занимават със събирането на приходи. Укриването на осигуровки и данъци означава, че всички, които работят на светло и открито, субсидират и подпомагат тези, които укриват вноски в бюджета или социалното осигуряване”, коментира Ивайло Калфин.

Според него, първия фактор, който има отношение към сивата икономиката, е икономическата среда и развитието на бизнеса.

"През последната година ние виждаме едно леко оживление на бизнеса. От началото на годината до края на миналия месец в България са открити 155 000 нови работни места, между тях само 15 000 са субсидирана заетост по различните програми. Останалите са работни места, обявени от икономиката и бизнеса. Това се отразява и на равнищата на заетост, като по данни на националната статистика за второто тримесечие заетостта е 62,4% или с 35 000 повече заети в сравнение със същия период на миналата година, заети в реалната икономика” каза още Ивайло Калфин.

В момента заетите в страната на над 3 милиона, а безработните за месец август са малко над 300 000, което е 9,3%. Ивайло Калфин подчерта, че това са най-ниски нива от 2009 година. "Всички тези данни показват търсене от страна на бизнеса за работни места. Търсенето по сектори продължава, в момента обявените свободни работни места са над 15 000”, допълни Ивайло Калфин. Най-много кадри се търсят в промишлените предприятия е за сектор туризъм. "Когато икономиката върви добре, се създават и работни места. Това е и фактор за намаляване на сивата икономика”, посочи Ивайло Калфин.

Водещи

Най-четени