Калфин: Има добро бъдеще за хората с професии, дори без висше 22.12 | 12:07

Роми и бежанци да се подпомагат, изолацията и бедността ще доведат до екстремизъм

От iNews.bg

"Хора с професионални умения и не задължително с висше образование могат да си намерят лесно и добре платена работа в България". Това прогнозира пред БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него най-важното от тук нататъка е държавата да създаде условия и стимули за увеличаване на доходите от труд. Иначе анализите на пазара на труда показвали, че работа има, а най-голям недостиг на работна сила се наблюдава в дейности, за които се изисква занаят.

"Недостиг на работна сила има обаче и в образователната система, на места има търсене и в търговията, и в услугите. Ще имаме нужда и от квалифицирани инженери и специалисти в технически специалности", отбеляза социалният министър. Той обаче изрази съжаление, че въпреки перспективите за работа, тези професии не са сред най-желаните, тъй като ученето изисква повече усилия.

Социалното министерство ще включи по-активно представителите на бизнеса при формирането поне на краткосрочните прогнози. Всеки един работодател знае приблизително точно от какви кадри ще се нуждае през следващите 12 месеца. "Ще се постараем да пренесем това прогнозиране на регионално равнище", допълни Калфин.

Сред промените в социалната сфера, направени през тази година - с ефект за хората през 2016 г., социалният министър откроява увеличаването от средата на годината на обхвата на семействата, които ще получават месечни помощи за отглеждане на дете - с около 10 000, чрез покачване на доходния критерий до 400 лв. на член от семейството и увеличаването средствата за семейства с едно, две или три деца. Около 300 млн. лв. европейски средства ще бъдат вложени в разширяване на услугите на пазара на труда и социалните плащания, отбеляза още вицепремиерът.

Продължават и преговорите с работодателите и синдикатите за търсене на механизъм за повишаване на минималната заплата и осигурителните прагове по браншове.

"Правим консултации и със социалните партньори, тъй като този механизъм трябва да бъде припознат и от тях. За мен важното е да създадем максимално добри условия на работодатели и синдикати да се договарят. Един от проблемите при тях е, че много сектори не са адекватно представени. Това е и тяхна отговорност - да намерят начин за представителство на всички икономически сектори. Когато диалогът между работодатели и синдикати липсва, неизбежно трябва да се намесва държавата с административни мерки. Искам да направим опит да сведем административните решения до минимум", обясни министърът.

Калфин обаче предупруди, че социалната изолация и крайната бедност биха могли да се превърнат в предпоставки за екстремизъм. Затова той смята, че в интерес на цялото общество е да не допуснем създаването на маргинализирани общности.

 

"За мен не подлежи на съмнение необходимостта да се подпомагат роми или бежанци. Тази помощ от обществото обаче трябва да даде шанс на всеки един ден те сами да поемат грижата за себе си и семейството си и да подпомагат чрез данъците други граждани в нужда", посочи вицепремиерът.

Водещи

Най-четени