Канализацията и пътищата не са проектирани за толкова много вода 05.09 | 17:40

Сериозни проблеми след наводнения има все още в Северозападна България, обясни инж. Лазаров

От Георги Велев

Инфраструктурата и отводнителните ни системи не са адекватни да поемат тези големи водни количества, които се изливат с дъждовете. Това каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. По думите му събралите се води се пренасочват по различни канали – под мостове, като водостоци, дренажи, канавки и други. Но изградената система не е способна да удържи и такива порои и това води до разрушаване на различни конструкции.

Искаме да организираме кръгла маса, на която с проектанти и професори от университети и специалисти в областта, за да можем да дискутираме тези проблеми, както и да обсъдим евентуална промяна в нормативната уредба с цел пътищата да нямат поражения при такива аномалии, обясни Лазаров, цитиран от агенция "Фокус". Той добави, че промяна в нормативната уредба представлява въвеждането на по-големи отвори на пропускателните съоръжения, по-голяма височина при мостовете, когато преминават над водни обекти, за да може големите количества вода да преминават свободно, на местата, където има рискове за значително покачване на нивото.

Според Лазаров засега критичните ситуации са само в част от област Монтана и то, в община Берковица. Основно големите дъждове, които паднаха, са в планината и около прохода Петрохан. Ситуацията за момента е овладяна, но имайки предвид всички валежи и наводнения, които се случиха тази година и нанесените щети върху пътната инфраструктура не са малки.

Водещи

Най-четени