Каним евроексперти да участват в работата на Енергийния борд 25.08 | 17:49

Председател на Борда ще бъде служебният вицепремиер Екатерина Захариева

От iNews.bg

Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов предлага в Енергийния борд да бъдат поканени да участват представители на Световната банка, ЕБВР и на главна дирекция "Енергетика" в ЕК. Това става ясно от доклада, който министърът е подготвил за заседанието на Министерския съвет. Тогава се очаква да бъде одобрено създаването на Енергиен борд у нас. Новата структура ще има консултативни функции, а основната ѝ цел е да даде предложения как да бъде стабилизиран енергийният отрасъл у нас.

Председател на борда ще е вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева, а негов заместник - енергийният министър Васил Щонов. Идеята е борда да се събира да заседава поне веднъж месечно, става ясно от проекта за постановление, който е качен за обществено обсъждане.

В борда ще участват и представители на енергийния регулатор, Българския енергиен холдинг, НЕК и на  електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Хора от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" също ще участват в заседанията на борда. Участниците ще бъдат и експерти на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на топлофикационните дружества, Асоциацията на банките в България, на Българската фотоволтаична асоциация, на Асоциацията на водните централи, както и на Ветроенергийната асоциация.

Извън енергийните експерти в новата структура към правителството ще участват и асоциацията на потребителите, както и основните работодателските организации у нас - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата и Българска стопанска камара. В заседанията ще се включат и синдикалните организации.

Новата институция ще бъде постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, чиято цел е да предложи решения за възстановяването на енергийния сектор и решаване на финансовите проблеми в сектора. Финансирането на дейността на борда ще идва от бюджета на Министерския съвет.

На първо време бордът ще извърши анализ на състоянието на сектора и ще посочи причините, които водят до нестабилността на системата. На базата на него на следващото редовно правителство бордът ще предложи и принципи за устойчиво управление на енергетиката. Мнения по идеята за създаване на борда правителството ще събира до 8 септември.

Водещи

Най-четени