Капиталовият излишък у нас е над 2,5 милиарда лева 12.06 | 11:10

Цветан Гунев поема банковия надзор в БНБ

От Ивелина Георгиева

Капиталовият излишък в нашата система е от порядъка на над 2, 5 милиарда лева. Това каза управителят на БНБ Иван Искров в парламента, след като депутатите избраха предложения от него Цветан Гунев за подуправител на финансовата институция.

"Когато се говори за размер на обслужваните кредити, винаги трябва да се има предвид какви баланси и буфери стоят срещу тях", заяви Искров.

Той посочи, че България е една от малкото страни в ЕС, където има сериозно класифициране на рисковите заеми, достатъчно обезпечения и достатъчно покритие с капитал на кредитите.

"Много важно е как е покрит съответният кредит, какво стои срещу него, как е обезпечен, дали има достатъчно капитал като допълнителен буфер", коментира шефът на БНБ.

Той посочи, че е изключително щастлив от факта, че номинираният от него Цветан Гунев бе избран с подкрепата на всички парламентарни групи.

Поради този факт Искров, придружен от заместника си, мина през кабинетите на всички партии, за да им благодари.

"Това е много задължаващо за мен като управител, тъй като доверие много трудно се печели и лесно се губи, а очевидно доверието е огромно", посочи той. 

Водещи

Най-четени