Караниколов: Предприятия няма да бъдат закривани 28.01 | 17:28

Напротив, тенденцията е точно обратната, твърди икономическият министър

От iNews.bg

Тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов днес по време на брифинг в Министерството на икономиката. Той подчерта, че през последните месеци са направени доста крупни инвестиции в Северна България и даде пример със следните фирми: завод за самолетни части на френската група Латекоер - проектът е на стойност 11 млн. евро, завод за автомобилни аксесоари на американската компания "Варок Лайтинг Системс” на стойност 8 млн. лв., завод за производство на авточасти в България на германската компания "Фос Аутомотив” на стойност 15 млн. Евро, германската компания "Leoni” в региона на Плевен с 32 млн. Евро, производственото предприятие на "Мултивак България Продакшън” - инвестицията е за над 36 млн. лв, "oдело Фарба Лайтинг Груп” - инвестицията ще бъде в размер на 40.6 милиона евро, което включва изграждането на 3 завода и парк за поддоставчици и др. Министър Караниколов изтъкна, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за инвестиции на стойност 1, 5 млрд. лв.

По време на пресконференцията икономическият министър увери, че отпуснати 500 млн. лв. за язовирите ще бъдат разходвани публично, така както е по Закона за обществените поръчки и всички други закони. По негови думи до две седмици трябва да започне работа и държавното предприятие за стопанисване на язовирите.

По време на брифинга министър Караниколов информира, че Министерството на икономиката, представителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, Асоциация на българските частни пристанища, Българска минно-геоложка камара и всички заинтересовани страни, с които до момента са проведени срещи, са с апел към Народното събрание от сряда приемането на т.нар. Закон за горивата да бъде отложен.

"Всички се обединихме около това, че трябва да има закон и всички да са регистрирани по него. Имаме възможност да се съберем и да обсъдим всички дадени до момента конкретни предложения. Колкото по-бързо направим това, толкова по-бързо ще имаме работещи и балансирани текстове", категоричен бе той.

Водещи

Най-четени