Картел между "Арена" и "Синема Сити" няма 21.03 | 16:28

Кината искат еднаква такса за прожекции - това е обичайна практика, според КЗК

От Ралица Стоянова

Отношенията между кино "Арена" и "Синема Сити" не нарушават Закона за защита на конкуренцията, постанови антимонополната комисия.

Няма нарушение, "изразяващо се в пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия, както и прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти", считат от КЗК.

Комисията е разгледала казуса след сигнала на Людмил Тодоров – автор и продуцент на филма "Миграцията на паламуда", който твърди, че двете вериги предлагат едни и същи условия за излъчването й.

И двете компании са поискали такса от 625 евро без ДДС за извършване на дигитални прожекции и еднакво процентно разпределение на приходите от седмичните излъчвания.

Описаните практики обаче се дължат на наложилата се световна тенденция и представляват обичайна търговска практика, уточняват от регулатора.

Проверката е показала, че авторът на филма "Миграцията на паламуда" е получил обичайните за независим производител условия за разпределение на приходите, които не се различават от договорените за други български филми като "Шменти капели" или "Мисия Лондон".

От КЗК не откриват доказателства, които да подсказват, че ценовите политики се постигат въз основа на координация. Двете дружества обаче безспорно са информирани за ценовото поведение на конкурента си. Това обаче е факт заради прозрачността на пазара и вертикалната му интегрираност.

 

 

Водещи