Катар готов да финансира банката за развитие и гаранционния фонд 18.05 | 11:06

Обсъдена е и възможността за създаване на схеми за износ на българска селскостопанска продукция

От Галина Александрова

Катар е заявил да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете. Това стана ясно по време на работната среща между българския министър на финансите Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади, съобщиха от Министерството на финансите. От ведомството обясниха, че така, при много добри за България условия, Катар ще подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и капитализирането на Фонда за гарантиране на влоговете.

По време на разговора между двамата финансови министри, който се проведе тази сутрин в Министерството на финансите в Доха, бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Държавата Катар, съобщава БГНЕС. "България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро", подчерта министър Горанов.

От своя страна, Али Шериф Ал Емади прояви интерес към инвестиции от страна на Катар както в българската финансова система, така и в енергетиката, земеделието и инфраструктурата. В качестото му на председател на борда на директорите на Qatar Airways, Али Шериф ал Емади постави въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален превозвач и изрази задоволство от досегашния опит на Qatar Airways в България. Обсъдена бе и възможността за създаване на схеми за износ на селскостопанска продукция от България за Катар.

Водещи

Най-четени