Катар купува още самолети Airbus A380 26.11 | 12:14

Доха ще се сдобие и с ново летище, което побира огромните пътнически самолети

От Кристалина Илиева

Националният въздушен превозвач на Катар Qatar Airways ще увеличи авиопарка си от самолети Airbus и ще закупи още от модела Airbus А380. Това заяви генералният директор на авиокомпанията Акбар Ал Бакер на конференция в Париж, без да споменaва колко точно ще са на брой новите попълнения.

Qatar Airways вече поръча пет самолета А380, което закрепи наранената репутация на европейския самолетен производител след проблемите, които имаше австралийската авиокомпания Qantas с тяхната суперджъмбо машина.

Катарските авиолинии са една от най-бързо развиващите се самолетни компании в света. За 13 години близкоизточният превозвач разви авиопарка си от 4 до 94 самолета и продължава да го обогатява.

Катар е стар ключов клиент за европейския самолетен производител. Първият от 5-те вече поръчани Airbus A380 ще пристигне в близкоизточната държава през 2012 година, когато столицата Доха ще е снабдена с ново летище, което да побира масивните джетове.

Двукорпусният А380 е най-големият пътнически самолет в света, превозва 800 пътници. Изработва се в главната база на Airbus във френския град Тулуза и всеки един струва средно около 340 милиона долара.

Най-четени