Катар предложи съвместна компания с топ производителите на храни у нас 06.09 | 16:47

Страните от Персийския залив имали голям интерес към българската продукция

От iNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на околната среда на Държавата Катар Н. Пр. Ахмед бин Амер Ал Хумейди и водената от него делегация, предаде пресцентърът на МС.

По време на срещата г-н Ал Хумейди предложи да бъде създадена съвместна компания- акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании произвеждащи месо, плодове и зеленчуци.

Условията по създаването на компанията ще бъдат предмет на обсъждане между двете страни през следващите два дни от посещението на делегацията.

Премиерът Борисов и министър Ал Хумейди се договориха да бъде създадена и комисия от правителствени представители на България и Катар, чиято цел ще бъде да задълбочи съвместното сътрудничество. Пред представителите на Държавата Катар, министър- председателят гарантира за високото качество и безопасността на българските храни, както и че производството им отговаря на всички европейски стандарти.

"В съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив има голям интерес към българската продукция", посочи г-н Мохамед Ахмед Алобейдли член на борда на директорите на Катарската търговска палата и Председател на Комитета по земеделие. Министър Ал Хумейди увери българския премиер, че  Търговската палата на Катар ще бъде двигател за засилване на сътрудничеството и търговията между двете страни, както и че катарски фирми ще направият бързо проучване на българския пазар.

"Доброто приятелството между Катар и България е предпоставка за едно добро начало за задълбочаване на съвместната ни работа", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. Двете страни изразиха надежда, че по време на утрешните срещи между катарската делегация и представители на български фирми, производители на плодове, зеленчуци и агнешко месо ще бъдат постигнати конкретни договорености. на храните

Водещи

Най-четени