Като антикорупционна мярка вдигат заплатите на 1500 инспектори по храните 12.01 | 18:11

Мотивират контрольорите в БАБХ да не напускат и да не вземат рушвети

От iNews.bg

Там, където инспекторите на Агенцията по храните работят на терен - правят проверки в търговската мрежа и ферми, ще бъдат увеличени заплатите им. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде репортер на БГНЕС.

От 2500 души в агенцията 1500 са служителите, които влизат в това изискване и техните заплати ще бъдат увеличени с до 15%. Към момента те получават малко под 700 лв. Въпросните промени в заплащането могат да станат през първата половина на годината, увери Танева.

В края на миналата година е бил приет и план за качеството на млякото, който вече се реализира. Всеки производител на мляко ще трябва да постига определени изисквания. Тяхната суровина ще се преработва за различни продукти и по този начин ще се ограничи затварянето на мандри в страната.

Освен това Танева заяви, че е положително и становището от китайските власти за износа на български млечни продукти за китайския пазар. Процесът е ускорен и съгласно нормативната рамка, още миналата година страната ни е открила павилион в Китай, където са представени български производители.

Танева заяви, че промените в агенцията са започнали по-късно, но се движат скоростно. Промените в БАБХ започнаха още в средата на 2015 г. Независимо от ограничения бюджет, от агенцията са извършили забавените си плащания. Останала е само сумата, която трябва да се плати на един екарисаж, но това е защото има спор за размера на въпросната сума, посочи Танева.

Предстои промяна на устройствения правилник, за да се укрепи агенцията и да бъде по-публична, хората да могат да следят случващото се в нея и да се повиши доверието в БАБХ.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев посочи, че през 2015 г. ефективността на контрола на храните е бил засилен. От извършените 184 028 проверки са издадени предписания на близо 14 000 обекта, възбранени и бракувани са били близо 95 000 кг храни заради неизяснен произход, заблуждаващи етикети, забранени добавки и др. На 298 обекта е наложена временна мярка преустановяване на дейността.

Шефът на БАБХ се оплака, че законовата рамка е неефективна и се налагат промени. "Контролът на храните не е само обикаляне по магазините, важно е и здравето на животните - нещо, на което едва сега се обръща сериозно внимание", обясни той. Според него законодателството "не е твърде рестриктивно", защото през 1930 г. от бруцелоза са били болни едва трима души, а през 2015 г. са се разболели 30 души.

Освен това има голяма опасност от пренасяне на заболявания по добитъка от Гърция и Турция, защото там не проверяват дивите животни. "Става дума за болести като шарка, чума и шап по животните - болести, които могат да се разпространят през дивите животни. Само в Странджа има близо 10 000 такива животни. Затова е необходимо да се направи ваксинация на животните в Турция", смята директорът на агенцията.

Иванов увери, че работи по отстраняване на забележките за работата на БАБХ в одитния доклад на Сметната палата. "По отношение на предпоставките за корупция, усилията ни дават резултати и средата е различна. Освен това агенцията е отворена за сигнали, а при констатиране на проблеми ще има сериозни санкции. Една от антикорупционните мерки е, че проверяващите не се движат сами, а са винаги по двама", отчете Дамян Иванов.

 



Водещи

Най-четени