Като няма месо, ще ядем пасти 31.03 | 17:24

Замразеното пиле е поскъпнало с 16% за година, охладеното - с 6%. Захарта е поевтиняла с 5,5%

От Теодора Пенева

През март хранителният пазар на дребно остава сравнително спокоен. Търговските стойности на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) не са се изменили съществено спрямо февруари тази година.

Това показва анализът на Econ.bg, базиран на седмичните бюлетини на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

На годишна база обаче са отбелязани сериозни промени в цените на почти всички храни. Най-отчетливи те са при двата размера яйца и при замразеното пиле.

Пилешко месо

Движението на цените на двата проучвани вида пилешко месо е в различни посоки. Тази на замразеното пиле се е увеличила с 4 стотинки до 5,11 лв./кг, а тази на охладеното е спаднала с 6 стотинки до 5,29 лв./кг.

Спрямо същия период от миналата година обаче и при двете меса е налице отчетливо поскъпване – с приблизително 16% при замразеното и с малко под 6,3% при охладеното. Към 28 март 2012 г. двата вида пиле са се търгували съответно на 4,41 лева и на 4,98 лева за килограм.

Яйца

Средните цени на двата проучвани размера яйца са останали почти непроменени към 27 март на месечна база. Тези размер M са стрували в магазинната мрежа средно 27 ст./бр., а размер L – средно 29 ст./бр. Големите яйца бележат поевтиняване от 1 стотинка.

Отчетени са значително по-сериозни промени на годишна база. Към 28 март 2012 г. яйцата се търгуваха съответно за 35 стотинки (M) и за 37 стотинки (L). Това ще рече темпове на намаление в размер на приблизително 23% и 21%.

В момента яйцата продължават да се продават значително по-скъпо в мрежата на малките магазини, отколкото в ГТВ. На пазара на дребно в отделните области те могат да се намерят на цена от 22 до 30 ст./бр. за размер M и от 23 до 34 ст./бр. за размер L.

Захар

Към 27 март 2013 г. средната търговска стойност на бялата кристална захар бележи леко понижение – с 1 стотинка (0,5%) до 2,20 лв./кг. След раздвижването на цените й в първата седмица от месеца, до края му те остават стабилни.

Продуктът все още се продава по-скъпо в малките магазини в страната, като маржът спрямо големите вериги незначително се е свил до 13 стотинки. По области най-евтино захарта се търгува в ГТВ в Смолян (на 1,99 лв./кг), а най-скъпо – в ДТО в Габрово и Разград (на 2,40 лв./кг).

В рамките на една година цената на бялата захар е спаднала значително – с приблизително 5,5%. В периода 21-28 март 2012 г. продуктът е струвал средно 2,32 лв./кг в магазините в страната.

Олио

Цената на рафинираното слънчогледово олио в периода 20-27 март 2013 г. е била с 2 стотинки по-ниска от нивото, отбелязано между 20 и 27 февруари. В рамките на третия месец от годината продуктът се е търгувал средно на 2,94 лв./л, като спадът в големите вериги е с 0,5%, а в малките – с 0,6%.

Регистрираните седмични колебания са основно в мрежата на ГТВ, докато средната стойност на олиото в ДТО е останала сравнително спокойна. В малките магазини продуктът струва средно с 16 стотинки повече, отколкото в големите.

На годишна база е налице отчетливо поскъпване – с 14 стотинки за литър или с малко под 5%.

Как са се променили цените на брашното и агнешкото месо, прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени