Като паднат температурите, цената на тока ще се вдигне 08.07 | 12:51

Приходите от електрическа енергия трябва да покрият задълженията на НЕК

От Мина Стойчева

Има вероятност електроенергията да поскъпне повторно тази година през есента. Очаква се тази актуализация да влезе в сила от 1 октомври. Увеличението на цената на тока няма да е с повече от 3%, обясни членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Илиян Илиев.

Като главна причина за поскъпването се посочва наличният дефицит на "Националната електрическа компания" (НЕК). За период от три години – от 2010 до 2014 г. – задълженията на дружеството са нараснали до 2,9 млрд. лв. Беше посочено, че дълговете са били натрупани основно заради два инвестиционни проекта – за хидровъзела "Цинков камък" и за АЕЦ "Белене".

С актуализацията на стойността на електроенергията ДКЕВР взе решение за влизане в сила на оздравителна програма за НЕК, която предвижда отрицателният финансов резултат на компанията да бъде компенсиран с акумулирането на приходи в рамките на 5 години.

Според Илиев евентуалното нарастване на цената на тока ще подпомогне заздравяването на НЕК. По неговите думи не цялата сума от приходите ще се насочва към електроразпределителните дружества. Част от нея ще се използва за покриване на задълженията на дружеството.

По въпроса за исканото от регулатора намаляване на стойността и на количеството на изкупувания ток от "Марица изток" 1 и 3 Илиян Илиев коментира, че настоящите дългосрочни договори представляват държавна помощ. Според него това е в разрез с правилата на Третия енергиен пакет. От ДКЕВР настояват Европейската комисия да отговори на нейните жалби.

Припомняме, че актуализацията на цената на тока влезе в сила от 1 юли. 

Водещи

Най-четени