Кипър може да стане следващата държава от еврозоната с помощен заем 04.06 | 11:08

Важни фигури в Кипър говорят за тази възможност

От Ивайло Ачев

Кипър може да е четвъртата държава-членка на еврозоната след Гърция, Ирландия и Португалия, която да получи заем от ЕС за спасение на икономиката си.

За тази вероятност вече се говори от видни политически и обществени фигури на Острова на Афродита, пише Euobserver.

Гуверньорът на Кипърската централна банка Паникос Димитриадис твърди, че още до края на този месец Кипър може да получи заем от ЕС. Тогава изтича срокът за погасяване на заема за спасение на втората най-голяма банка в страната, който е в размер на 1,8 млрд. евро.

На подобно мнение е и президентът на страната Димитриас Христофиас, който по време на скорошна пресконференция каза: "Не казвам, че обезателно ще искаме помощ чрез Европейския стабилизационен фонд (EFSF, ESM), но и не го изключвам".

До този момент властите в Кипър твърдяха, че нямат нужда от европейска финансова помощ, след като през миналата година взеха заем от 2,5 млрд. долара от Русия. По това време кредитният рейтинг на Кипър беше свален до статут junk (ниво, при което рискът от непокриване на доходност по държавни облигации се счита за много голям).

Банковият сектор в Кипър беше сериозно ударен от кризата в Гърция, като кипърските банки отписаха 3 млрд. евро по споразумението между Атина и частните кредитори за опрощаване на част от гръцкия дълг. Отделно в момента банките в Кипър имат 22 млрд. евро заеми, отпуснати на гръцки клиенти, за които не се знае какво може да се случи. За сравнение обемът на БВП в Кипър е 18 млрд. евро.

От 1 юли тази година Кипър поема временното председателство на Европейския съюз и трябва да договори следващата седемгодишна бюджетна рамка на Съюза.

Водещи

Най-четени