Кипър на ръба на фалита 11.07 | 09:42

Страната се нуждае спешно от 500 млн. евро

От Ралица Стоянова

"SOS за спиране на плащанията" - в статия с това заглавие в. "Алития" пише, че финансовото състояние на Кипър е тежко и че островната държава е останала без свежи пари.

На закрито заседание правителството е съобщило, че се нуждае спешно от 500 млн. евро до края на август, за да покрие финансовите си нужди.

"Ако не бъдат намерени пари, Кипър върви към спиране на плащанията и фалит", изтъква в. "Симерини", като подчертава, че за това е предупредил и представител на финансовото министерство.

В. "Филелефтерос" пише, че Европейският съюз е подготвил на Кипър меморандум за икономии и че документът се очаква да бъде подписан в началото на септември, независимо от това дали страната ще получи заем от Русия или не. Кипърската страна обаче е поискала тази процедура да бъде ускорена и островът да получи пари още през юли, пише БТА.

Припомняме, че Кипър официално поиска помощ от спасителния фонд на еврозоната на 25 юни. Все още не е ясна точната сума на заема, но според слухове тя може да бъде до 10 млрд. евро, което е повече от половината от размера на икономиката на страната.


Водещи

Най-четени