Киргизстан готова да продаде газовата си компания на "Газпром" 19.03 | 18:23

Страната предлага 75% от „Киргизгаз“ на "Газпром"

От Кристалина Илиева

Киргизстан е готова да продаде 75% от националната си газова компания "Киргизгаз" на руския гигант "Газпром", заяви премиерът на средноазиатската страна Алмазбек Атамбаев, съобщи АФП.

Атамбаев, който е на среща с руския си колега Владимир Путин в Москва, добави, че Киргизстан иска да се кооперира с "Газпром" и в разработването на газови находища в страната.

Руските медии коментират, че киргизките власти спешно търсят икономическа помощ, за да предотвратят назряващото социално напрежение в страната на прага на предстоящите избори тази година. Властите на средноазиатската страна искат да купуват безмитно горива от Русия, но отговора ще зависи от това, което предложат в замяна.

Планинската страна страда от сезонен недостиг на енергия, но трябва да омилостиви Русия, след като Киргизстан прие да приюти американски военен тренировъчен център на своя територия. В началото на месеца властите в Киргизстан предупредиха, че страдат от сериозен недостиг на природен газ, заради проблеми с добива и вноса от съседен Узбекистан и дори бяха принудени да преустановят снабдяването с енергия на някои заводи.

Резервите от природен газ на Киргизстан са изчислени на 6 милиарда кубични метра, а държавната компания "Киргизгаз" добива годишно около 30 милиона кубични метра газ.

Водещи

Най-четени