Китай вече познава българското вино 22.05 | 19:23

За миналата година сме изнесли общо 1,5 млн бутилки вино за необятния източен пазар

От Георги Георгиев

Около 1,5 млн. бутилки българско вино са били изнесени за Китай през изминалата 2013 г. Това съобщи китайският търговец Майкъл Чен на работна среща с представители на бранша от Южна България в Стара Загора.

По негови данни с годишно производство 1,3 млн. литра вино България е на 18 място в света. Чен, който от десетина години, е сред най-големите вносители на френски и италиански вина, смята, че и българските вина имат шанс на този необятен пазар.

"Над 90 на сто от китайците харесват червени, сухи вина, а средна пазарна цена е около 10 щатски долара или между 6 и 15 евро, ориентира китайският дистрибутор нашите производители, съобщава "Стандарт".

В момента Франция внася в Китай 128 млн. бутилки вино, а Чили – 68 млн. бутилки. Според него липсата на реклама, непознаването на България като цяло в Китай била една от сериозните пречки за пробив на български стоки на китайския пазар.

Съотношението между внос и собствено производство на вина в Поднебесната империя е 70 на 30, което показва какви големи резерви има на този пазар.

Българските производители имат шанс да стъпят по-сериозно тук, само ако се обединят, както правели французите заради големите количества, които се договорят с дистрибуторите.

Работната среща и последващата дегустация от китайкия гост бяха организирани от Българо-китайската търговско-промишлена палата и старозагорския и филиал. На нея са отзоваха общо 19 изби от цялата страна.

Водещи

Най-четени