Китай вече ползва най-много енергия в света 09.06 | 17:08

На страната се пада над една пета от изразходвания ток на планетата през миналата година

От Нели Минчева

Потреблението на електроенергия в Китай за първи път през 2010 г. е надминало това на САЩ, показват данни на енергийната група BP.

Освен това миналата година е белязана и от най-силния скок от 40 години в енергийното потребление в глобален мащаб.

Според събраната от британския гигант информация, цитирана от АФП, общото потребление на енергия по света е нараснало с 5,6% за 2010 г., което е най-силно покачване от 1973 г. Високият темп на растеж се дължи на започналото възстановяване на икономиката след една от най-тежките рецесии, случвали се в световен мащаб.

В новото, 60-то издание на проучването, се пояснява, че има силно увеличение на ползването на всякакъв вид енергия във всички наблюдавани региони. Но "показването на потреблението на енергия от изкопаеми горива предполага, че световните въглеродни емисии са нараснали с най-бърз темп (през миналата година) от 1969 г. насам".

Това е факт както в държавите с развити икономики, така и в тези с развиващи се. Но при вторите увеличението е доста по-голямо.

По-специално китайското енергийно потребление е скочило с 11,2 на сто, задминавайки САЩ, досегашният лидер по употреба на ток в света. В Щатите потреблението през 2010 се е повишило с 3,7 на сто. За да се илюстрира какъв мащабен консуматор на енергия е Китай, се посочва, че на страната се падат повече от една пета от цялата енергия, използвана по света през миналата година.

Петролът остава най-търсеният енергиен източник в глобален план, макар и да продължава да губи позиции спрямо останалите източници като природен газ, въглища, ядрена енергия, възобновяеми енергийни източници.

Доказаните нефтени запаси на планетата са се увеличили с 0,5% до 1,383 трлн. барела, за които се смята, че ще стигнат на човечеството за малко над 46 години при сегашния темп на потребление.

Водещи

Най-четени