Китай слага нови мита върху вноса на автомобили от САЩ 14.12 | 13:52

Пекин ще прибира хем антидъмпингова такса, хем такса за държавни субсидии

От Ивайло Ачев

Китайското министерство на търговията ще наложи антидъмпингови мита и такси заради държавни субсидии върху вноса на малки автомобили от САЩ, предаде Reuters.

Новите мита ще засегнат компании като General Motors, Chrysler и Ford, както и всички автомобилни производители в света, които са базирани в САЩ. Те ще влязат от утре (15 декември) и ще важат в срок от две години.

Митата ще варират от 2% до 21,5% и ще засегнат коли, които имат обем на двигателя 2,5 литра или повече. За автомобилите на General Motors антидъмпинговите мита ще са от 8,9%, за Chrysler – 8,8%, докато за автомобили на BMW, идващи от американски завод на компанията, митото ще е 2%. Не е ясно кои американски производители ще бъдат засегнати от най-високите мита от 21,5%.

Интересното е, че таксите заради държавни субсидии върху автомобилите на GM са 12,9%, а върху тези на Chrysler са 6,2%.

Въвеждането на антидъмпинговите мита е пореден епизод от търговската война между САЩ и Китай. Откакто Пекин се присъедини към СТО, Вашингтон е завел 12 иска срещу Китай пред търговската организация. Напоследък споровете са насочени към соларната индустрия, като и двете държави непрекъснато правят проверки на продуктите на компании от другата страна.

Водещи

Най-четени