Китай спасява фермерите ни от руското ембарго 29.10 | 10:49

Започваме износ на плодове и зеленчуци, скоро и на мляко, месо и тютюн

От iNews.bg

Китайският пазар ще спасява продукцията на българските фермери, които сериозно пострадаха от руското ембарго, което Москва наложи в отговор на санкциите на Запада. В близко бъдеще родните производители се очаква да започнат износ към най-населената страна в света. Това стана ясно по време на посещението на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев в Пекин, където темата беше обсъдена с представители на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската Народна Република. Двете страни са се договорили и България да започне процедура за износ на плодове и зеленчуци за Китай.

Освен въпросните административни действия, по време на срещата е коментирана и възможността родните производители да експортират мляко, млечни продукти, свинско и пилешко месо. За целта страната ни трябва да получи съответните разрешения. Грудев е информирал китайците, че България е свободна зона от класическата чума по свинете и че китайската страна ще получи необходимите документи за това.

"За нас е важно да сме в тясно сътрудничество и да вървим в посоката на насърчаване на обмена на земеделски стоки. Целта е не само да стъпим на китайския пазар, а и да запознаем потребителите с българските продукти", посочи Грудев. По време на срещата българската страна предостави въпросник, отнасящ се за анализа на риска при внос на тютюн в Китай.

От Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на КНР са информирали българските представители, че за тях е важно на първо място качеството и безопасността на продуктите. С увеличаване на потреблението на китайския потребител расте и необходимостта от различни пресни продукти. Васил Грудев е изразил готовност за насърчаване и задълбочаване на съвместните взаимоотношения и е уверил за възможността от ускоряване на процедурите, с които повече български качествени продукти да достигнат до китайския пазар.

Водещи

Най-четени