Китайска фирма може да прави автобуси у нас 20.11 | 15:59

Добрев представи възможностите за инвестиции у нас в Китай

От Ралица Стоянова

Няколко китайски компании проявяват интерес да инвестират у нас. Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в азиатската страна.

Компанията Yutong Bus, която е един от водещите световни производители на автобуси, иска да започне производство в България в партньорство с "Литекс Моторс". В момента между двете компании текат преговори, които се очаква да бъдат финализирани скоро. Това стана ясно по време на срещата на Добрев с представителите на Yutong Bus Кент Чън и Бери Люй, информират от МИЕТ.

Компанията проявява интерес към производството на автобуси за нуждите на обществения градски транспорт, специални автобуси за училищата, както и междуградски автобуси.  

Yutong Bus държи 25% от вътрешния  пазар и 15% от износа на автобуси, произвеждани в азиатската страна. През изминалата година компанията е произвела 46 700 автобуса и планира през тази броят им да достигне до 52 000.

Добрев представи  пред Чън насърчителните мерки, които предлага страната ни на чуждите инвеститори. Специално внимание сред тях беше отделено на персоналния асистент, който трябва да подпомага контактите на всеки инвеститор с местните власти.

По думите на икономическият министър както страната като цяло, така и регионът на Пловдив в частност, имат потенциал за развитие на производството на транспалетни колички и кари. "В целия свят, когато се каже "мотокар", всички свързват това с България". Това каза Добрев на срещата си с мениджмънта на компанията Noble lift и го покани да посети страната ни.

Технологията  за отглеждане на маслодайни рози у нас беше в центъра на вниманието на китайската компания New margin ventures по време на срещата на Добрев с висшия ѝ мениджмънт.

New margin ventures инвестират в компании от различни сектори. Портфейлът им включва капитали  на стойност повече от 1 млрд. долара в над 150 фирми от IT сектора, здравните услуги, технологиите за устойчиво развитие и други. В отговор на интерес от тяхна страна, министър Добрев представи и перспективите за местен добив на газ в България.

Най-четени