Китайската икономика продължава на забавен ход 01.08 | 15:13

Промишленото производство намалява през юли

От Ралица Стоянова

Промишленото производство в Китай e намаляло през юли до най-бавния си темп на растеж от осем месеца насам. Това допълнително подклажда страховете, че икономиката на страната се забавя, информира, информира BBC.

Индексът на деловата активност PMI е спаднал от 50,2 пункта през юни на 50,1 пункта* през юли. Данните за индекса PMI за юли са най-ниските от ноември насам, пише Econ.bg.

Икономистите очакваха китайската икономика да се ускори през втората половина на тази година. Производителността на фабриките все още нараства.

На месечна база през юли са сключени повече договори за нови поръчки, включително и такива за износ, показват данните на държавния филиал на Китайската федерация за логистика и снабдяване.

Годишният темп на икономически растеж на азиатската икономика падна до тригодишен минимум от 7,6% през второто тримесечие. Китайските лидери заявиха, че рисковете за икономиката са големи, заради забавеното търсене от страните в Европа, които в момента са в криза.

* При тълкуването на индекса границата от над 50 пункта показва експанзия на икономическата активност, а под 50 пункта - свиване.

Водещи

Най-четени