Китайски компании искат да модернизират жп линията Русе-Варна 09.01 | 12:29

Фирмите проявяват интерес и към магистралите „Хемус“ и „Черно море“

От Десислава Маданска

Китайска компания иска да модернизира най-старата жп линия у нас Русе-Варна. Интересът е проявен от "Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани", заяви транспортният министър Данаил Папазов пред в. "Стандарт".

Това е станало ясно по време на визитата на Папазов в Китай в края на миналата година.

По време на разговорите е станало дума за отдаването на линията на концесия или за публично-частно партньорство от типа на съвместна експлоатация. Според министъра е важно да се намери подходяща форма инвестицията, която евентуално ще бъде направена, за да бъде възвръщаема.

Министърът обясни, че проектът за рехабилитация на линията Русе-Варна е изцяло подготвен и е включен сред проектите за европейско финансиране с 306 млн. евро по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020".

освен към рехабилитацията на железопътната линия "Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани" заедно с друг гигант от китайския строителен бизнес - "Чайна стейт кънстракшън инженеринг", са изявили желание да се включат в довършването на магистралите "Хемус" и "Черно море". Интерес е проявен и към пробиването на тунелите под Петрохан и Шипка.

Единственото необходимо от наша страна е да бъдат изпълнени някои условия главно по обосновката на възвръщаемостта на техните инвестиции, допълни той.

Водещи

Най-четени