Китайски стоки изместват българските от пазара 01.08 | 13:22

Търговци дори надуват цените на продукцията от Азия

От Мария Стоянова

Китайските стоки превземат търговските комплекси и изместват българските продукти. Продавачи на родна продукция се оплакват, че ги гонят от обектите заради по-евтините и некачествени продукти от Азия.

Потърпевши от Велико Търново се жалват, че управител на търговски комплекс в града гони продавачите на български стоки, за да поставят на тяхно място търговците на китайски ментета. Шефът на мини мола заявил, че на мястото на няколко малки магазинчета щял да отвори голям магазин за търговия с китайски стоки.

"Дрехите и конфекцията, която аз продавам, са над 90 % българско производство. А ме изгониха за да поставят на моето място китайската некачествена продукция. Това ли е защитата на и без това залязващото родно производство”, жалва се един от потърпевшите.

Преди години китайските магазини бяха малки и тесни а в тях пазаруваха предимно пенсионери и социално слаби. Сега обаче нещата не стоят така. Стоки от Азия има в повечето магазини в центъра на Велико Търново, съобщава "Монитор".

Някои търговци дори се възползват от изгодното местоположение на обектите си и надуват цените с до 200%. Потребители се оплакват и от това, че някои продавачи мамели като премахвали надписите "Произведено в Китай" от стоките, а на тяхно място поставяли етикети "Произведено в ЕС". 

Водещи

Най-четени