Китайци искат да спасяват БДЖ 02.03 | 14:31

Готови са да инвестират и в производство на български локомотиви и вагони

От iNews.bg

Китайци искат да спасяват закъсалата БДЖ. Това съобщиха служебният премиер Огнян Герджиков и транспортният министър Христо Алексиев. Става въпрос за компанията CRRC, която е най-големият в света производител на локомотиви и вагони. Засега все още текат преговори, но дружеството проявява интерес да работи с държавния железопътен превозвач.

От CRRC са готови засега да инвестират 500 млн. лева. Част от тях ще отидат за погасяване на дълговете на БДЖ. Останалата част пък ще бъде инвестирана в завод за производство на локомотиви и вагони у нас, предаде БНТ. Идеята е изплащането на задълженията към облигационерите на железопътната компания ще бъде гарантирано чрез годишната субсидия, която БДЖ получава от държавната хазна.

Китайците искат и да обновят част от влаковете, които се движат по българските релси. Това трябва да стане чрез новите локомотиви и мотриси, които ще се произвеждат в завода в България, уточни Алексиев.

Проговорите с китайската компания са в много напреднал стадий и не е изключено още в мандата на служебния кабинет да се стигне до сделка, предаде Нова ТВ, цитирайки Герджиков. Основен вариант сред обсъжданите е партньорството между CRRC и БДЖ да бъде дългосрочно – за 15-20 години.

Водещи

Най-четени