Китайци искат индустриални зони в Карлово и Бургас 04.03 | 10:21

Проектите ще доведат и до изграждането на високоскоростна жп линия през Подбалкана

От iNews.bg

Китайски инвеститори са изявили сериозен интерес за покупката на цели индустриални зони край Карлово и Бургас. Идеята им е да ги превърнат в огромни логистични центрове, чрез които да изнасят своя продукция към Европа. Компаниите гледат на индустриалните зони край двата града и като на идеални точки по т.нар. Път на коприната, по който чрез високоскоростна железница китайските стоки ще могат да стигат по-бързо до Европа, съобщава БНТ.

Към инвестиционното намерение настроенията са положителни както в държавата, така и сред местната власт. Според изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев ползите със сигурност ще бъдат сериозни, това ще доведе и до допълнителни инвестиции, нови работни места, както и до възможност за изграждането на въпросните високотехнологични скоростни железопътни линии. Според БАИ привличането на китайските инвестиции ще доведе до ръст на икономиката в България с 4.5% през 2016 г.

Розовата долина и Подбалкана са най-прякото трасе, по което може да премине скоростния жп път. От местната власт в Карлово казаха, че реализирането на мащабния проект ще превърне региона в стратегически.

"Дори част от заявените намерения да бъдат реализирани, това значи няколко хиляди подчертавам, а не прости няколко стотин, няколко хиляди нови работни места, бъдеще за нашия регион и възможност за младите хора да останат", казва кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

В същото време Общинският съвет вече има готовност да сформира постоянна комисия, която да улесни инвеститорите и да съдейства за реализирането на проекта.

Водещи

Най-четени