Китайци свалиха кредитния рейтинг на САЩ 04.08 | 13:39

Dagong Global има различно мнение от това на Moody's, Standard & Poor's и Fitch

От Ивайло Ачев

След като нито една от най-авторитетните кредитни агенции в света – Moody's, Standard & Poor's и Fitch, не свали кредитния рейтинг на САЩ, това направиха китайските им колеги от Dagong Global, съобщава CNBC.

Отделно Dagong Global даде и негативна перспектива за развитие на американската икономика.

След решението кредитният рейтинг на САЩ според класацията на китайската агенция е вече A. Предишната му стойност беше A+. Сегашното ниво на рейтинга на САЩ поставя най-могъщата световна икономика наравно с Русия в класацията на Dagong Global.

От китайската агенция мотивираха решението си за понижаване на американския кредитен рейтинг с факта, че споразумението за вдигане на тавана на публичния дълг на САЩ не променя тенденцията за слабо икономическо представяне. Освен това споразумението фиксира само проблема с дълга, но не помага по никакъв начин на обема на БВП на САЩ. Отделно продължават и проблемите с данъчната събираемост.

Според експертите на Dagong, ако САЩ не свали фискалния си дефицит с поне 4 трилиона долара през следващите пет години, то ще се наложи ново понижение на американския кредитен рейтинг.

Преди да бъде постигнато споразумението относно вдигането на тавана на публичния дълг в САЩ и трите американски кредитни агенции - Moody's, Standard & Poor's и Fitch, заплашиха, че може да свалят американския кредитен рейтинг, ако до 2 август не се решат нещата около тавана на дълга. След постигането на споразумението Moody's и Fitch предупредиха Вашингтон, че може да има ревизия на кредитния рейтинг на САЩ, ако условията по споразумението за публичния дълг не се спазват.

Водещи

Най-четени