Китайци, турци и българи с интерес към летището в Пловдив 30.03 | 15:53

Аерогарата ще бъде отдадена на концесия за 35 години, реши днес правителството

От iNews.bg

Няколко китайски инвеститори, турска компания, както и една българска, са заявили официален интерес към концесията на летище "Пловдив". Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски след днешното заседание на правителството. Според него интересът на китайците е предизвикан от презентацията на пловдивската аерогара по време на официалното правителствено посещение в Китай преди няколко месеца. "Имахме посещение от няколко китайски компании, включително и действащ летищен оператор", каза Московски, цитиран от БГНЕС.

Пловдивското летище ще бъде отдадено на концесия за срок от 35 години. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет. Чрез отдаването му за стопанисване и експлоатация на друг оператор се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аерогарата. Концесията ще спомогне и за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона, обясняват от Министерски съвет.

Като специфични цели за кандидатите за концесионер са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, като критериите за комплексна оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 40 на сто), инвестиционна програма (с относителна тежест 35 на сто) и програма за развитие и управление на обекта (с относителна тежест 25 на сто).

Московски изрази надежда, по време на конкурса да се получи конкурентна надпревара между различни кандидати, за да може летище "Пловдив" да бъде оперирано по професионален начин, съответно да се направят и инвестиции.

Водещи

Най-четени