Китайци ще строят „Черно море“ и „Хемус“? 29.04 | 09:10

Китайски фирми са поканени да участват още в търга за модернизация на жп линията Варна - Русе

От Георги Георгиев

Китайски строителни компании може да се включат в изграждането на магистралите "Черно море” и "Хемус”. Това са само два от проектите, които български зам.-министри презентираха вчера в Пекин по време на 15-ата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.

От българска страна председател ѝ бе зам.-министърът на икономиката Красин Димитров, пише "Труд".

Зам.-министърът на транспорта Антон Гинев пък е представил пред китайските домакини проекта за скоростна жп линия Видин - София - Кулата, каза той за "24 часа” от Пекин. Гинев се надява китайците да участват и във финансирането на този проект.

Китайски фирми са поканени да участват още в търга за модернизация на жп линията Варна - Русе. За нея е осигурено еврофинансиране.

Днес Гинев ще предложи на колегите си в министерството на транспорта създаване на смесено предприятие в България за производство и сглобяване на вагони и локомотиви, които да имат пазар в съседни страни и в Европа.

Китайците се интересуват от проекти в по-напреднала фаза, заяви още той.

На разговорите в китайската столица е предложено да открие директна въздушна линия между двете страни.

Китайски компании в партньорство с български фирми да инвестират в България в производство на китайски малогабаритни многофункционални трактори, е друго наше предложение.

Каним Китай и в стратегически енергийни проекти - изграждане на газовите връзки Гърция - България и Турция - България, както и да инвестират в хидрокомплексите Никопол - Турно Мъгуреле и Силистра - Калъраш.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев пък е настоявал да се финализират процедурите за сертифициране на внос в Китай на български селскостопански и хранителни продукти – шрота, млечни и месни продукти.

Водещи

Най-четени