Клиентите на ЧЕЗ и Енерго Про вече получават фактури с новата, по-ниска цена 26.08 | 22:58

В новите фактури отпадат добавките за зелена и кафява енергия

От Кремена Бедерева

Битовите клиенти на ЧЕЗ и Енерго Про вече получават фактури, с новата по-ниска цена с около 5%. Сметките са и с нова тарифна структура, отпадат различните добавки за по-скъпа енергия.

От утре абонатите на ЕВН също ще получават т.нар. преходни фактури. В тях има както данни за юли с различните добавки, така и сметки от август, в които те не фигурират.

Абонатите на отделните дружества получават сметките си по различно време. Повечето от тях обаче вече са видели т.нар. преходни фактури, в които има данни както за потреблението за края на месец юли, така и за началото на август.

Така в едната част на фактурата има начисления за зелена енергия, комбинирано производство и невъзстановяеми разходи, а в другата - добавките отпадат. Тези начисленията обаче се включват в тарифите за дневна и нощна енергия - и на практика изглежда, че вместо да поевтинее, токът от 1 август поскъпва.

От ЧЕЗ обясниха, че това е само на пръв поглед, тъй като в резултат на по-ниски такси за пренос, цената за крайния потребител все пак пада.

"Частта, която остава за разпределителните компании, намаля значително. В момента поне за ЧЕЗ е от порядъка на 3%. 3лв. остават за ЧЕЗ", обясни Стефан Апостолов - изпълнителен директор на "ЧЕЗ - Разпределение" България.

За абонатите, които се опитват да пестят от сметките си за ток, не е тайна, че нощната тарифа е почти наполовина по-ниска от дневната. Оказва се, че трябва да разгледаме внимателно фактурите си и в тази посока.

Все още има сметки на ЧЕЗ, в които фигурира само еднотарифно отчитане - т.е, дори да се пуска пералня през нощта, енергията се таксува по дневната близо два пъти по-висока тарифа. Клиентите трябва да отидат в електроразпрудулителното дружество и да поискат енергията, която консумират да се отчита двутарифно.

Таксата за преминаване към двутарифно отчитане е 23 лева, стига електромерът да го позволява. Иначе ЧЕЗ продължава ремонта на ключово съоръжение в столицата, което ще гарантира по-голяма сигурност на доставките на ток в София. Ремонтът започна преди 10 дни и до момента не е имало смущения в ел. захранването, уверяват от дружеството. Стойността на инвестицията е 8 млн. лева.

Водещи

Най-четени