Ключови разговори за бъдещето на "Южен поток" 07.07 | 10:08

Новак преговаря с Йотингер, Лавров дойде у нас за среща с управляващите

От Мария Стоянова

Предстои обсъждане на спорния "Южен поток" не само в София, но и в Брюксел. Очаква се днес (7 юли) руският енергиен министър Александър Новак и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер да обсъдят в телефонен разговор въпросите около газопровода и доставките на газ към европейските потребители.

Преговорите трябваше да се състоят на 4 юли, но разговорът бе отложен за по-късна дата. Причината за отлагането бе от технически характер.

Очаква се Новак и Йотингер да уговорят и дата за среща, на която да обсъдят в подробности газовите въпроси и доставките към Европа, съобщават руски медии.

Освен в разговорите между двамата дипломати днес (7 юли), "Южен поток" ще бъде обсъден и от българската страна. Руският министър на външните работи Сергей Лавров е на работно посещение в София и се очаква да се постигне напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода.

Припомняме, че реализацията на "Южен поток" е спряна, докато Брюксел не потвърди, че проектът отговаря на изискванията. В отговор на писмото на Европейската комисия относно стартиралата наказателна процедура срещу България, кабинетът защитава тезата, че от наша страна няма нарушения и по трите въпроса, по които Комисията изразява опасения за възможно несъответствие със законодателството на Европейския съюз.

Най-четени