Коалиционните партньори на ГЕРБ без ентусиазъм за новия дълг 18.02 | 17:26

АБВ искат нов конкурс за избор на посредник

От iNews.bg

Управляващата коалиция отново "се разклати", като този път причина стана планираното емитиране на дълг от 8 млрд. Евро. 

Реформаторският блок, Патриотичния фронт и АБВ обвиниха финансовото министерство в липсата на  комуникация по този важен въпрос. 

Шефът на парламентарната група на десните Радан Кънев заяви, че  не става въпрос за услови  яеформаторите да подкрепят тегленето на заем, а за закъсняла комуникация между ведомството на Владислав Горанов и парламента. 

От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов се оплака, че са ги информирали в 12 без 5. Поради това  парламентарната група на  политическата сила е взела решение да не бъде подкрепена ратификацията.  

Според лидерът на ВМРО не можело да се обсъжда дълг  при положение че не е изтекла 2015 г., тепърва през декември ще се разглежда бюджетът за 2016 г., посочи той. По думите му, за да има заем, той трябва да бъде заложен в бюджета.

Той коментира  и заплахата на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако НС не гласува емитирането на дълг. "Когато искаш някой да те подкрепи, трябва да го убедиш, а не да му поставяш подобни условия", каза Каракачанов. Съпредседателят на патриотите  каза, че разговорите  за дълга продължават.  

Заради несигурната подкрепа от страна на коалиционните партньори в парламента пристигна финансовият министър Владислав Горанов. 

"Финансовият министър Владислав Горанов е признал, че е нарушена комуникацията между министерството и партньорските партии от мнозинството в Народното събрание”, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. 

Той добави, че резултатите от разговорите ще станат ясни при гласуването в пленарната зала.

На въпрос дали може да има оставки в правителството, ако дългът

от 8 млрд. евро не бъде одобрен от парламента, той обясни, че всеки е свободен да си подава оставката, когато си пожелае, но сега такива опции не са разисквани. 

От АБВ също заявиха, че парламентът не трябва да подкрепя ратификацията на договорите за заем в този й вид.  Зам. - председателят на парламентарната група на  партията Кирил Цочев подобно на останалите коалиционни партньори обвини  правителството, че не е уведомило АБВ за планирания заем.  

"Тази партньорска некоректност е трета поред", заяви Цочев. 

От  политическата сила настояват също така да се направи нов конкурс за избор на посредник, за да бъдат постигнати най – добрите условия по заема.

Най-четени